У Житомирі після зими перевірили якість питної води

У Житомирі після зими перевірили якість питної води

У Житомирі після зими перевірили якість питної води
.

Причина критичного рівня води у водосховищі "Відсічне", з якого полається вода до водогінної мережі Житомира, відсутність опадів. Про це Суспільному Житомир розповіла інженерка Житомирводоканалу Тетяна Добровольська.

За її словами, з вересня 2019-го року по лютий 2020-го в області випало менше 60 відсотків опадів від норми. І якщо дощу чи снігу не буде надалі, воду для житомирян доведеться постачати погодинно. Підготовка до цього розпочалася.

Відібрані проби води на хімічні, мікробіологічні показники та вміст важких металів у водосховищі проаналізували у лабораторії Житомирводоканалу.

Тетяна Добровольська: "Щодо вмісту мікробіологічних показників щодо кишкової паличці, то у нас все добре. Мікробне число теж низьке. По Денишах у нас 3, по "Відсічному" 25, і вода нижче греблі. 62 - це дуже маленькі значення. По гідробіологічних показниках і по видовому складу фітопланктона рівень у 25 разів більший, ніж на аналогічний період минулого року.

За словами інженерки радіолога Житомирводоканалду Ірини Порядіної, зробили аналіз 5-ти важких металів у воді, і все в межах норми.

Керівниця лабораторії Олена Слободенюк: "Рівень води впливає на її якість. У зв’язку з тим що спостерігається зневоднення річок все те, що було сконцентроване, тепер розчиняється у малій кількості води. Тому ми збільшуємо кількість реагентного обробітку, щоб знищити всі шкідливі речовини. Всі ці речовини залишаються на водоочисних спорудах у відстійниках, а в резервуари надходить чиста вода".

Зараз кількість води в річках області від 18 до 20 відсотків. А це позиціонується як гідрометеорологічна посуха. З вересня минулого року по лютий цього випало менше 60 відсотків опадів від норми.

Керівник обласним центром з гідрометеорології Володимир Войтович: "Останні 5 років маємо недобір опадів. І в тому році і в цьому у нас немає весняної повені. На сьогодні водність наших річок 18-20 відсотків, і передумов для підвищення водності немає. Ті незначні опади, що проходять, не промочують ґрунт. Тому недобір опадів буде продовжуватися і надалі".

За словами професора Житомирського агроуніверситету Володимира Дубового, не лише зміна клімату, а й людський фактор, а також непродумані рішення вплинули на зневоднення річок та сільгоспугідь.

Володимир Дубовий: "Ми почали пожинати плоди людської діяльності ще років 50 тому, коли масово проводили меліорацію, осушення боліт. Доступу до води Житомир не має. Треба вживати всі заходи, щоб поповнити воду. Вихід один – це залучати потужні насоси, і воду, яка спадає з дамби, знову повертати назад. І таким чином зможемо протримати місто.

Автор сюжету Володимир Шолдрук

Камера Віктор Підвисоцький та Сергій Кобилянський

На початок