Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідер одеського осередку "Традиції і порядку" оскаржив цілодобовий арешт

Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідер одеського осередку "Традиції і порядку" оскаржив цілодобовий арешт

Ексклюзивно
Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідер одеського осередку "Традиції і порядку" оскаржив цілодобовий арешт
. Суспільне Одеса

Очільник одеського осередку організації "Традиції і порядок" Ілля Попков звернувся до Апеляційного суду, аби оскаржити цілодобовий домашній арешт, під яким перебуває вже більш ніж тиждень. Про таке він повідомив у коментарі Суспільному.

Скарга від Попкова та його захисників надійшла до Одеського апеляційного суду 9 вересня, наразі вже призначено склад суду та очікується на встановлення дати засідання.

Своє рішення у коментарі Суспільному Ілля Попков пояснив тим, що відповідний запобіжний захід "не дає йому змоги здобувати вищу освіту і ходити на пари, а також завдає незручностей".

За словами адвоката Попкова Олега Клименка, оскільки справа стосується "ситуаційної події", його клієнт раніше не судимий, має позитивні характеристики та не є небезпечною особою для суспільства, нинішній запобіжний захід – "занадто суворий". Тому сторона захисту планує його оскаржити та наполягатиме на більш м'якому запобіжному заході, який не обмежуватиме свободу Попкова.

Що відомо

  • 28 серпня в Одесі відбулася Мирна хода представників ЛГБТ-спільноти. Водночас біля будівлі Одеської міськради зібралися противники Прайду, серед яких – представники організації "Традиція і порядок".
  • 28 серпня, після заходу, очільника одеського осередку організації "Традиція і порядок" Іллю Попкова затримали правоохоронці та вручили підозру за ч. 4 ст. 296Хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень. та ч. 2 ст. 345Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Кримінального кодексу України. Санкція передбачає покарання у виді позбавлення волі до 7 років.
  • 29 серпня в поліції повідомили про затримання 61 людини, серед яких 12 підлітків. Щодо 15 протестантів відкрили кримінальну справу.
  • 30 серпня Іллю Попкова відправили під цілодобовий домашній арешт. У суді сторона обвинувачення просила відправити Попкова до СІЗО на два місяці, наполягаючи, що саме він розпилив сльозогінний газ в обличчя поліцейських. Натомість захист просив обрати запобіжний захід, який не буде пов'язаний з обмеженням його волі.
  • Щодо суті справи, то у судовому реєстрі зазначається, що Ілля Попков та група людей, до якої входило не менш ніж 100 молодиків, планувала напасти на учасників Маршу після заходу. Для цього вони заздалегідь підготували газові балончики. Коли до них підійшли правоохоронці та запропонували розійтися, за версією слідства, Попков та компанія молодих людей розпилила сльозогінний газ у бік поліцейських та нацгвардійців, а також намагалася розштовхати правоохоронців.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок