Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією

Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією

Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією
. Суспільне Суми

Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією. Суспільне побувало на Краснопільщині, в районі автомобільного пункту пропуску "Покровка". Сам пункт пропуску вже півтора року не працює через пандемію коронавірусу.

В районі автомобільного пункту пропуску "Покровка" на російсько-українському кордоні інженерна техніка сумських прикордонників створює земляний рів шириною 4, глибиною – 2 м.

Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією
Суспільне Суми

Цього тижня тут планують долучити додаткову військову інженерну техніку, яка має проходити до пів кілометра за світловий день.

Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією
Суспільне Суми

"Такі роботи вже проводяться на трьох ділянках: в Охтирському, Сумському та Шосткинському контрольованих прикордонних районах. Вже облаштовано на цій ділянці близько 3 км протитранспортного рову. Після облаштування рову планується облаштування контрольно-слідової смуги, а також рокадної дороги", – розповідає речник п'ятого прикордонного загону міста Суми Роман Ткач.

Цією дорогою мають їздити патрулі прикордонників для спостереження за контрольно-слідовою смугою та на затримання порушників. Прикордонники діють в межах закону, який вступив у дію з 1 січня минулого року.

"Законом внесені зміни до Водного кодексу України, Земельного кодексу України та до Закону України "Про Державний кордон України". Зокрема, в цих нормативно-правових актах закріплена норма згідно з якою визначено, що у межах прикордонної смуги з метою гарантування національної безпеки та оборони частинам Державної прикордонної служби України надається земельна ділянка в постійне користування завширшки 30-50 метрів", – пояснює Роман Ткач.

Копають і там, де є людські паї. Село Покровка входить до Краснопільської громади. Її голова говорить, що питання з власниками земель будуть вирішувати.

Прикордонники Сумщини копають рів на кордоні з Росією
Суспільне Суми

"До нас було звернення письмове від Держприкордонслужби щодо проведення відповідних робіт по облаштуванню Державного кордону. Щодо проведення робіт на землях комунальної власності, то там питань, взагалі не буде виникати. Ми запланували проведення робочої наради з Держприкордонслужбою, Держлісгоспом, Агролісом стосовно вирішення проблемних питань. Звичайно, будуть питання, де роботи будуть вестися на землях приватної власності, тобто, земельних паїв. Будуть звернення, то будемо в робочому порядку їх вирішувати”, – говорить краснопільський селищний голова Юрій Яречук.

Військовий експерт "Інституту Євроатлантичного співробітництва" Ігор Козій говорить, що облаштуванням кордону Україна спізнюється на 30 років.

"Це той факт, який треба визнавати, але його не треба лякатися. Однозначно, нам треба робити кроки, які б фактично не допустили питання не призупинення удосконалення Державного кордону. Якщо ми згадаємо усі ці підрахунки, які велись за часів Яценюка, ці спроби облаштувати Державний кордон, то в нас виходило 1 млн грн. на 1 км Державного кордону. Тобто, зрозумійте який бюджет треба мати для того, щоб нам з вами закрити приблизно 3 тис. км сухопутної ділянки Державного кордону з Російською Федерацією і Білоруссю", – говорить Ігор Козій.

Читайте також: Кордон через обійстя. Що буде із земельними ділянками вздовж державного кордону на Сумщині

За законом, на першому етапі вздовж кордону має з’явитися протитранспортний рів. Нині прокопали близько 10 км, всього ж кордон з РФ на Сумщині – 560 км.

Що відомо

  • 30 липня цього року Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення про захист державного кордону, на підставі цього 18 серпня президент підписав відповідний указ.
  • Згідно з документом, протягом 6 місяців уряд спільно з місцевими органами влади повинні провести інвентаризацію земельних ділянок шириною 30-50 метрів уздовж лінії держкордону. Також Кабмін має визначити власників та користувачів земельних ділянок. Після цього землі передадуть у постійне користування військовим частинам Держприкордонслужби.
На початок