Пожежа у костелі Святого Миколая: у МВС назвали попередню причину спалаху

Пожежа у костелі Святого Миколая: у МВС назвали попередню причину спалаху

Оновлено
Пожежа у костелі Святого Миколая: у МВС назвали попередню причину спалаху
. Олександр Ткаченко/Facebook

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що костел Святого Миколая в Києві буде повністю відновлений після пожежі. Водночас у МВС заявили, що причиною спалаху могло стати коротке замикання в органі.

Як повідомив Ткаченко на своїй сторінці у Facebook, Мінкульт почав складати перелік термінових протиаварійних та реставраційних робіт. Міністр зазначив, що завдяки оперативній реакції ДСНС вдалося уникнути значних пошкоджень костелу, але був знищений унікальний орган.

"Маємо болісну втрату – унікальний орган. Його, на жаль, вогонь знищив. Точну причину пожежі встановить слідство", — написав Ткаченко після огляду пошкодженої будівлі.

Він додав, що наразі міністерство шукає місце для концертів та репетицій колективу Національного будинку органної та камерної музики, що розташовувався в костелі.

Своєю чергою міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив, що причиною пожежі стало коротке замикання в органі, передає пресслужба ДСНС.

"Попередньо, причиною загоряння було коротке замикання в органі. Саме в той час, після 21:00 години, в костелі проводилася репетиція. Наразі слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) КК України", — поінформував Монастирський.

За його словами, наразі призначено низку експертиз. Упродовж тижня експерти мають дати остаточний висновок щодо причини загоряння.

Що передувало

Пожежа у столичному костелі Святого Миколая сталася ввечері 3 вересня під час репетиції. Вогонь спалахнув між першим та другим поверхом будівлі. Пожежу вдалося ліквідувати до 23:30. До гасіння полум'я залучили 16 одиниць основної та спеціальної техніки та 80 людей особового складу ДСНС.

Під час пожежі у костелі згорів духовий орган — це був єдиний діючий такий інструмент в Європі.

Довідка: Костел Святого Миколая у Києві — одна з двох римсько-католицьких церков у місті, побудованих до 1917 року. Він розташований у центрі столиці на Великій Васильківській вулиці. Храм побудований у 1899—1909 роках у неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок