Луцьку – 936. Як змінилося місто за 100 років

Луцьку – 936. Як змінилося місто за 100 років

Луцьку – 936. Як змінилося місто за 100 років
. Суспільне Волинь

Пів тисячі світлин різного періоду і різних куточків Луцька з архівів, приватних колекцій, копії зі світових бібліотек зібрала історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко. Найстаріші світлини, котрі зберігає, датовані 19-им століттям.

На світлині 1920-х років зображений центральний парк Луцька, на місці якого зараз Театральний майдан та драмтеатр. Як розповіла історикиня Суспільному, на початку 70-их років минулого століття на місці парку велося активне будівництво театру.

Парк на майдані

Минуле й сучасне: лучанка показала світлини Луцька столітньої давності
Суспільне Волинь

Як розповіла історикиня, міський публічний сад почали закладати ще за царя, потім його оновили за Польщі. У парку росли рідкісні породи дерев, стояли архітектурні форми. Але Луцьк розвивався, велося масштабне будівництво, яке наближалося впритул до парку. Першим наступом на нього стало будівництво універмагу "Луцьк", який запроектували в 1965 році. Через рік з іншого боку архітектор Симакович запроектував славнозвісний "Бім-Бом" із рестораном на першому поверсі.

Ще за рік – у 1967 – розробили проект театру, проте де його точно мали побудувати, спочатку не знали і проект просто лежав. Тоді в 1971 році зробили ще один проект - грандіозний план із влаштування сучасного майдану на місці парку, – додала Тетяна Яцечко-Блаженко.

Приміщення будинку офіцерів

Восени 1930 року у Луцьку було презентовано нове стильне приміщення – відділення Польського державного сільськогосподарського банку (Bank Rolny). Більшість лучан знають цю будівля під назвою "Будинок офіцерів".

Інші назви цієї установи: "Сільський банк", "Земельний банк". Серед головних завдань установи було перш за все виділення кредитів землевласникам. Також банк надавав фінансову допомогу в реалізації аграрної реформи.

Минуле й сучасне: лучанка показала світлини Луцька столітньої давності
Фото: Тетяна Яцечко-Блаженко (1900-ті р.р.)

Польський банк

У центрі Луцька розташована колишня будівля польського банку, зараз – Нацбанку України. Свого часу будівля була окрасою міста, каже історикиня.

У 1925 році міський уряд виділив ділянку для майбутнього будівництва. Архітектори Ксаверій Мянчинський та Станіслав Щесняк зробили проєкт будівництва Польського банку в Луцьку, який у плані виглядав буквою Ш. Бюджет будівництва – 800 тисяч злотих.

На початку вересня 1939 року тут перебувало золото Польщі. 7 вересня 1939 року Луцьк почали бомбардувати. У важких бойових днях золото перебувало в Луцьку. Між 9 та 13 вересня залізничним сполученням золото покинуло Луцьк. Вже 13 вересня 38 тонн скарбу сконцентрувалося на кордоні з Румунією і згодом покинуло державу і попрямувало до Канади. У Польщу воно повернулось у 1946 році.

Минуле й сучасне: лучанка показала світлини Луцька столітньої давності
Суспільне Волинь

Жіноча гімназія

Жіноча гімназія, де нині на вулиці Винниченка знаходиться прокуратура Волинської області, розпочала роботу в 1902 році. Прогімназію, котру за рік реорганізували в гімназію, в Луцьку утворили завдяки старанням Анни Коленко, – зазначила історикиня.

Минуле й сучасне: лучанка показала світлини Луцька столітньої давності
Суспільне Волинь

Свято-Троїцький кафедральний собор

На одній зі світлин зображена брама Свято-Троїцького кафедрального собору періоду початку Другої світової війни.

"Тут можна побачити військову техніку і німецьких військових, які тоді окупували Луцьк. Це фото того часу, на ньому цікавий ракурс: брама собору і військова техніка, яка тут стоїть не випадково, бо була дорога важливого значення. Дорога була до 80-х років – тут проходив міський і громадський транспорт", – зазначила Тетяна Яцечко-Блаженко.

Минуле й сучасне: лучанка показала світлини Луцька столітньої давності
Джерело: Luzk - Zweiter Weltkrieg. Суспільне Волинь

Тетяна Яцечко-Блаженко говорить: один із останніх її проєктів – курс лекцій про історію Луцька 80-90-х років і початку 20-х. Через карантин викладання частини матеріалу, зокрема про Луцьк у минулому столітті, довелося відкласти на осінь.

Першу згадку про Луцьк знайшли в Іпатіївському літописі 1085-го року. У цьому році місту – 936 років.

Термінові новини та щоденні інформаційні підсумки читайте в Telegram Суспільного Волині.

На початок