У Черкасах два дні не можна буде пити воду з крана. Що сталося

У Черкасах два дні не можна буде пити воду з крана. Що сталося

18-19 серпня у Черкасах здійснюватимуть комплексну дезінфекцію (гіперхлорування) об’єктів водопостачання. У цей період вода з-під крана буде непридатною для пиття, вона підходитиме лише для технічних потреб, повідомили у пресслужбі "Черкасиводоканалу".

Хлоруватимуть, зазначили у водоканалі, резервуари чистої води, магістральні водогони, розподільчі та внутрішньобудинкові мережі тощо. Містян закликають зробити запаси питної води.

Процес хлорування – це не очищення питної води, а спосіб дезінфекції, пояснили у водоканалі:

"Спочатку проводять механічне чищення вручну всіх споруд та резервуарів чистої води, а потім проводять дезінфекцію: заповнюють водогінну мережу підвищеними дозами хлору з концентрацією 20-70 мг/д 3. Після цього промивають чистою водою. Гіперхлорування вбиває хвороботворні бактерії та віруси, а також запобігає виникненню епідемій серед населення у спекотну пору року".

Що потрібно зробити містянам

До початку проведення гіперхлорування у водоканалі зробити запас питної води на два дні. У разі наявності будь-якого фільтра води його необхідно зняти на період комплексної дезінфекції.

У день гіперхлорування, 18-го серпня, потрібно відкрити кран та спустити воду до появи запаху хлору. Це забезпечить ефективну дезінфекцію внутрішньобудинкових мереж.

Після промивки мереж, 19-го серпня, може бути тимчасове погіршення якості питної води: темний колір, іржа тощо. В такому випадку фахівці радять спустити воду, поки вона не стане прозорою та без запаху хлору.

Що відомо

  • Хлорування – один з основних заходів щодо надання води належної якості. Але внаслідок так званого вторинного забруднення якість питної води може погіршуватися. Тому усі водоканали час від часу проводять гіперхлорування для промивки усіх об’єктів водопостачання.
  • Періодичність гіперхлорування залежить від фактичних показників питної води.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок