У Сумах почали масово щепити освітян проти коронавірусу

У Сумах почали масово щепити освітян проти коронавірусу

У Сумах почали масово щепити освітян проти коронавірусу
. Суспільне Суми

Масове щеплення освітян проти коронавірусу в Сумах почали з 19-ї школи. Там зранку 29 липня працює бригада центру первинної медико-санітарної допомоги №2.

Щеплюють працівників школи вакциною "Moderna". За перші дві години щепили до 70 людей.

“Я — донор, здаю кров. У мене були антитіла, а коли перехворіла, не знаю. Я не робила тесту, бо не було симптомів серйозних. Прийшов час. Мені так захотілося, бо скоро — початок нового навчального року. Хочеться підготувати імунітет свій, укріпити його”, — говорить педагогиня Алла Полякова.

У Сумах почали масово щепити освітян проти коронавірусу
Суспільне Суми

“Хворіла у жовтні минулого року. Була за кордоном і, вважаю, це дуже добре. Там всі вакцинуються, тому теж вирішила. У мене в родині вже всі щеплені. Чекала саме на цю вакцину. Була згодна і на Pfizer, але відпустка трішки змінила плани. Дуже хотіла вакцинуватися”, — говорить педагогиня Тетяна Бага.

Бригада, яка щеплює освітян, має сертифікат, як на вакцинацію препаратом “Moderna”, так і “Pfizer”.

“За ці дві години ми провакцинували 67 людей. Один флакон розрахований на 15-ох. Тих, хто провакцинувався, просимо пів години почекати на території, щоб ми їх могли контролювати. Скарг не було взагалі ніяких”, — каже медсестра мобільної бригади Олена Карпець.

У закладі, де відбувається вакцинація, за словами директора цієї школи Богдана Сюркала, від коронавірусу щеплені всі працівники.

“Коли наші працівники почули про те, що на базі нашого закладу освіти будуть відбуватися ці організаційні заходи, то ті працівники, які ще вагалися, виявили бажання і записалися. 25 людей – такий склад педагогічного колективу. 36 працівників – допоміжний персонал. Наразі вже всі провакциновані — 100%”, — сказав він.

На сьогодні тут заплановано вакцинувати 165 людей. На наступному тижні планують цю цифру збільшити удвічі.

“На наступному тижні ми плануємо вакцинувати ще 400, розвівши їх у різні дні. Зараз працює дві бригади. Відповідно лікарів, які відповідно до графіка щеплюють усіх, хто попередньо зареєструвався. Необов’язково вакцинуватися освітянам саме в закладах освіти. Є можливість у стаціонарних пунктах щепитися. Однак так зручніше. Вони знають, що прийдуть на певний час, є вакцина, є можливість”, — каже виконувачка обов'язків начальника міського управління освіти і науки Олена Назаренко.

У Сумах почали масово щепити освітян проти коронавірусу
Суспільне Суми

У Сумах — 3,5 тисячі педпрацівників. Загалом у навчальних закладах працює понад 6 тисяч працівників. Нині щепилися понад 1 тисяча 800 освітян. Записатися навакцинацію та отримати детальну інформацію щодо цього освітяни можуть, звернувшись безпосередньо до закладу, в якому працюють, повідомили в Сумській міській раді.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, у випадку посиленого карантину школи працюватимуть за умови вакцинації 80% вчителів.

У разі виходу регіону із “зеленої” зони епідемічної небезпеки, тобто потрапляння або у “жовту”, або у “помаранчеву” чи “червоний” рівень епідемічної небезпеки, задля того, щоб заклад продовжив роботу, йому необхідно мати, як мінімум 80% повністю вакцинованих працівників”, — сказав Ляшко.

Вчителі були в другій черзі на вакцинацію згідно з дорожньою картою щеплень від МОЗ. Тоді освітян щеплювали препаратом "Pfizer".

Що відомо

  • У Сумській області за минулу добу, 28 липня, виявили коронавірус у 39-ти людей. Це більше, ніж напередодні.
  • Згідно з даними мережі моніторингу РНБО, за останню добу 2577 людей в області отримали першу дозу вакцини проти коронавірусу. За увесь час щепили — 88 209 людей. Дві дози вакцини в області отримали 54 785 людей.
  • На Сумщині, за згоди батьків, дітей від 12 років щеплюватимуть від коронавірусу вакциною Pfizer.
На початок