Хабар в облраді: НАБУ проситиме суд взяти затриманих під варту

Хабар в облраді: НАБУ проситиме суд взяти затриманих під варту

Хабар в облраді: НАБУ проситиме суд взяти затриманих під варту
. Facebook

Національне антикорупційне бюро України проситиме суд взяти заступника голови Харківської облради та його спільника під варту.

Затриманим оголосили підозру за ч. 4. ст. 368Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Ч. 4 передбачає 12 років ув'язнення Кримінального кодексу України — одержання службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за попередньою змовою групи осіб поєднаного з вимаганням, повідомив детектив НАБУ Микола Карась.

За версією слідства, понад 1 млн грн хабаря заступнику Харківської облради передавали частинами.

Запобіжні заходи буде розглядати Вищий антикорупційний суд.

"Вказане клопотання про тримання під вартою передбачає обрання слідчим суддею застави у відповідному розмірі. Який буде розмір застави, вирішуватиме суддя у разі задоволення нашого клопотання", — сказав Карась.

Суспільне Харків транслювало брифінг НАБУ наживо

В НАБУ просять взяти підозрюваних під варту у зв'язку з ризиками: підозрювані можуть ухилятися від органів досудового розслідування, спотворювати документи, які можуть мати значення для досудового розслідування, переховуватись чи впливати на свідків.

Питання відсторонення від посади заступника голови облради вирішуватимуть пізніше — відповідне клопотання має підготувати НАБУ.

Обшуки до ранку і роль Товмасяна

Обшуки в Харківській облраді, вдома та в автомобілях фігурантів тривали до 7:00 23 липня, розповів Карась. Крім заступника голови облради та ймовірного спільника — адвоката-посередника — ніхто не затриманий.

"Щодо інших осіб — на даний час вирішується питання щодо їх причетності до скоєння вказаного злочину", — повідомив Карась.

Питання можливої причетності до справи голови облради Артура Товмасяна детектив назвав "таємницею досудового розслідування". Голову облради не допитували, водночас у нього в кабінеті та вдома проводили обшуки, підтвердив Карась.

"Процесуального статусу на цей час у даної особи не може бути", — сказав детектив.

"На даний час перевіряються на причетність ті речі і документи, які були вилучені", — додав він.

Вилучені під час затримання заступника голови облради та посередника 310 тисяч гривень, за словами детектива НАБУ, є основним доказом у справі.

Що відомо

  • Детективи НАБУ прийшли до Харківської облради з обшуком ввечері 22 липня. Слідчі дії — у справі про отримання неправомірної вигоди у сумі 1 млн 50 тис. грн. Затримані — один із заступників Харківської облради та адвокат.
На початок