Шпигунський скандал Pegasus. Макрон змінив особистий телефон після повідомлень про стеження

Шпигунський скандал Pegasus. Макрон змінив особистий телефон після повідомлень про стеження

Шпигунський скандал Pegasus. Макрон змінив особистий телефон після повідомлень про стеження
. АР

Президент Франції Емануель Макрон змінив особистий телефон через можливе зараження програмою для стеження Pegasus.

Про це повідомляє Reuters.

Макрону довелося змінити як особистий номер телефону, так і сам пристрій, через публікацію про те, що він та низка світових лідерів могли бути жертвами зламу телефонів з метою стеження за допомогою ізраїльського шпигунського програмного забезпечення Pegasus.

18 липня вийшло спільне розслідування 17 журналістських організацій. Згідно з ним, спецслужби щонайменше десяти країн використовували для стеження за політиками, журналістами та активістами програмне забезпечення Pegasus, розроблене ізраїльською компанією NSO Group. У списку політиків, які могли бути ціллю прослуховування, згадувалося ім'я Макрона та низки міністрів французького уряду.

Пресслужба французького президента не уточнила, чи вдалося встановити факт зламу телефона Макрона, але навіть через незначну ймовірність такого протоколи безпеки довелося змінити.

Що відомо

  • Pegasus – це шкідлива програма, яка заражає iPhone і пристрої Android, дозволяючи отримувати повідомлення, фотографії та електронні листи, записувати дзвінки, а також таємно активувати мікрофони. При цьому розробник програми, ізраїльська компанія NSO Group стверджує, що вона призначена лише для використання проти злочинців та терористів.
  • Французька некомерційна організація Forbidden Stories та Amnesty International змогли отримати перелік із понад 50 тисяч телефонних номерів, які могли становити інтерес для клієнтів NSO Group як люди. У списку опинились сотні керівників підприємств, релігійних діячів, журналістів, вчених, співробітників неурядових організацій, членів профспілок, а також урядовців, включно пз міністрами, президентами і прем'єр-міністрами.
  • NSO Group оприлюднила заяву, в якій повністю відкидає звинувачення на свою адресу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок