У Харкові депутат встановив на міськраді дошку Кернесу, її демонтували

У Харкові депутат встановив на міськраді дошку Кернесу, її демонтували

У Харкові депутат встановив на міськраді дошку Кернесу, її демонтували
. facebook.com/anatoliy.rodzinskiy

Депутат Харківської міськради від "Опозиційної платформи За життя" Анатолій Родзинський прикріпив до будівлі мерії меморіальну дошку міському голові Геннадію Кернесу. Працівники мерії її демонтували.

Заява щодо непогодженого з міською владою встановлення дошки оприлюднена на офіційному сайті міськради. Мерія назвала табличку Родзинського "жалюгідною", а його дії "наругою над пам'яттю Геннадія Кернеса".

"Є речі, які не спадуть на думку здоровим і гідним людям. Не можна використовувати пам'ятну дошку для того, щоб нарізати на ній ковбасу з наступною роздачею тим, кого намагаються підкупити на виборах. Не можна дозволяти пройдисвітам торкатися до святинь своїми засаленими руками", — йдеться у заяві.

"Це табличка не ​​пам'яті, а знущання", — розцінили у мерії.

На дошці міститься напис: "У цій будівлі у 2006-2020 роках працював видатний Харківський міський голова Кернес Геннадій Адольфович", а також підпис "Від небайдужих харків'ян".

У дописі на Facebook Родзинський пояснив свій вчинок зволіканням, на його думку, із вшануванням пам'яті Кернеса.

"Тому я та інші небайдужі харків'яни вирішили взяти справу у свої руки і самі повісили пам'ятну дошку тричі меру Харкова Геннадію Кернесу. Як знак поваги до харків'ян і їх вибору", — написав депутат.

Робочі зняли меморіальну дошку з фасаду мерії менш ніж за годину.

Харківська міська рада планує встановити дошку Кернесу з барельєфом на День міста 23 серпня. У лютому 2021 року рішення про cтворення пам'ятної таблички схвалила топонімічна комісія.

Що відомо

  • Геннадій Кернес, який очолював Харків 10 років, помер у грудні 2020 року. Харківська міськрада ухвалила рішення про увічнення пам'яті Кернеса. "Будемо працювати над тим, що саме зробити, щоб увічнити память нашого мера Геннадія Адольфовича Кернеса", — заявив секретар міськради Ігор Терехов.
  • Одразу після смерті Терехов озвучував кілька ідей вшанування пам'яті Кернеса: присвоєння звання почесного громадянина міста Харкова, перейменування проспекту, встановлення пам'ятника, назва станції метро.
  • Наприкінці лютого у міськраді підтримали рішення про встановлення меморіальної дошки Кернесу на фасаді міської ради та внесли зміни до положення про Почесного громадянина Харкова, щоб надати Кернесу звання посмертно.
  • У березні у міськраді повісили портрет Геннадія Кернеса.
  • Звання Почесного громадянина Харкова посмертно Кернесу надали на сесії 14 липня.

На початок