У Вінниці під стінами "Обленерго" та СБУ відбулася акція протесту. Що вимагали учасники

У Вінниці під стінами "Обленерго" та СБУ відбулася акція протесту. Що вимагали учасники

У Вінниці під стінами "Обленерго" та СБУ відбулася акція протесту. Що вимагали учасники
. Суспільне Вінниця

Відсторонити від роботи на час слідства гендиректора “Вінницяобленерго” Андрія Поліщука та оголосити про підозру причетним до діяльності криптоферми у Вінниці — з такими вимогами під стіни “Вінницяобленерго" та СБУ прийшли вінничани.

Акція
Суспільне Вінниця

За підрахунками Суспільного зібралось близько 70 людей. Під стіни "Обленерго" о 14-й годині вони прийшли, тримаючи у руках системні блоки, компʼютерні плати. Зорганізував акцію голова Вінницького осередку Всеукраїнської ГО “Centuria Вінниця” Андрій Вербецький.

За його словами, учасники акції прийшли зустрітися із очільником “Вінницяобленерго” Андрієм Поліщуком. Додає, зібралися, бо, на їхню думку, підприємство причетне до криптоферми у Вінниці.

Акція
Суспільне Вінниця

На територію підприємства учасників не впустили. Принесену з собою оргтехніку перекидають через огорожу. Під стінами обленерго учасники акції простояли 15 хвилин. Очільник підприємства до них так і не вийшов. Далі перекривають проїжджу частину по вулиці Магістратська, 2.

Від "Обленерго" учасники акції перейшли до обласного управління СБУ. За словами Андрія Вербецького, сюди пішли, аби не затягували слідство у цій справі.

Тривала акція близько години. За словами речниці обласної поліції Анни Олійник, порушень не зафіксували.

Що відомо

Підпільну криптоферму у Вінниці слідчі СБУ викрили 7 липня. За словами речника відомства Дениса Закаблука, у видобутку крипто-валют було задіяно майже 5 тисяч комп'ютерів. Електроенергію крали. За попередніми висновками експертів, каже Закаблук, щомісячна сума збитків від такої діяльності становить від 5 до 7 млн грн.

"Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку електроенергії , що унеможливлювало належний контроль з боку постачальника. Відповідно, в разі якоїсь технічної неполадки, система захисту "Вінницяобленерго" спрацювала б некоректно і на щоб воно вилилося, то нам невідомо, які б були ці наслідки", каже Денис Закаблук.

Акція
Суспільне Вінниця

В "Обленерго" ситуацію прокоментували наступного дня на своїй сторінці у Facebook. У ній зазначили, що у приміщеннях, які належать компанії, ніколи не працювала майнінг-ферма. Також, додають, що у ході обстеження не було виявлено жодних фактів крадіжок електроенергії.

Речниця компанії постачальника електричної енергії у Вінниці, ТОВ "Енера", Тетяна Колодій Суспільному розповіла: фірма, яка орендувала приміщення, де виявили криптоферму, перед ними боргу немає.

В "Обленерго" ситуацію поки не коментують. До мітингувальників вийшла речниця відомства Світлана Борисюк. Сказала, що всі відповіді нададуть на пресконференції 15 липня.

Читайте також

  • "Вінницяобленерго" заперечує свою причетність до багатомільйонних крадіжок електроенергії
  • Майже 5 тисяч комп’ютерів. У Вінниці викрили найбільшу криптоферму в Україні
На початок