Пацієнти із розладами психіки та епілепсією зможуть отримати препарати за програмою "Доступні ліки"

Пацієнти із розладами психіки та епілепсією зможуть отримати препарати за програмою "Доступні ліки"

Пацієнти із розладами психіки та епілепсією зможуть отримати препарати за програмою "Доступні ліки"
. Суспільне

З 1 жовтня пацієнти із розладами психіки й поведінки та з епілепсією зможуть безплатно або з "незначною платою" отримати інсуліни та препарати за програмою "Доступні ліки".

Про це 8 липня повідомив пресцентр Національної служби здоров'я (НСЗУ) у Facebook.

"З 1 жовтня 2021 року програма реімбурсації буде розширена. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією, зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах.

Водночас додається, що НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування цукрового та нецукрового діабету (мова йде про інсуліни та десмопресин). Наразі для включення інсулінів у програму НСЗУ готує зміни до нормативно-правових актів.

Читайте також: МОЗ та Мінцифри запускають цифровий кабінет пацієнта — Ляшко

У Нацслужбі також додали, що інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою — винятково за електронним рецептом.

"Щоб отримати електронний рецепт, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування із визначенням типу та дозування інсуліну. План лікування складає ендокринолог. Тому найближчим часом необхідно прийти на прийом до ендокринолога, щоб лікар створив індивідуальний план лікування в електронній системі охорони здоров’я", — пояснили у НСЗУ.

Читайте також: Чому деякі ліки в Україні коштують дорожче, ніж за кордоном. Пояснюють експерти

Також там повідомили, що з початку 2021 року за програмою "Доступні ліки" лікарі "первинки" виписали понад 7,3 млн рецептів. Найбільшу кількість становлять серцево-судинні захворювання — понад 5,3 млн.

Що відомо

  • 7 липня Кабінет міністрів підвищив тарифи на трансплантацію печінки, нирки та трансплантацію кісткового мозку та збільшив кількість послуг, які пацієнти зможуть отримувати безкоштовно.
  • Президент Володимир Зеленський презентував загальнонаціональну програму "Здорова Україна". Зокрема, вона передбачає медичні обстеження для людей старше 55 років, нові уроки фізкультури та створення спортивної інфраструктури.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок