Стрілянина у Голосіївському районі Києва: стрілку оголосили підозру у замаху на вбивство

Стрілянина у Голосіївському районі Києва: стрілку оголосили підозру у замаху на вбивство

Оновлено
Стрілянина у Голосіївському районі Києва: стрілку оголосили підозру у замаху на вбивство
. МВС України

У Києві 7 липня 37-річний чоловік відкрив вогонь з рушниці по поліцейським, які приїхали на виклик через побутовий конфлікт в одну з квартир на Голосіївському проспекті. Один з правоохоронців отримав поранення та був доправлений в лікарню, також постраждали двоє цивільних. У місті було введено спецоперацію "Грім", під час якої підозрюваного було затримано. Адвокат підозрюваного розповів, що банк незаконно продав квартиру чоловіка, до неї хотів потрапити колектор із поліцією.

Після інциденту поліція повідомила йому про підозру у замаху на вбивство. Клопотання про тримання під вартою скерують до Голосіївського суду.

Як все почалося

Виклик до поліції щодо стрілянини у Голосіївському районі Києва надійшов близько 11-ї години ранку. Працівники патрульної поліції одразу виїхали на виклик щодо конфлікту. На місці події з'ясувалося, що власник помешкання здійснив постріл із незареєстрованої мисливської рушниці у напрямку поліцейських, одного з правоохоронців було поранено, розповів начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

"Відкрив вогонь, не менше 2-х пострілів було з рушниці мисливської, попередньо не зареєстрованої. Постраждав наш поліцейський, у нього тяжке поранення руки, він у лікарні", — сказав Крищенко.

В обличчя було також поранено одного цивільного, який був разом із поліцейськими.

"Внаслідок події один правоохоронець отримав вогнепальне дробове поранення руки, а цивільна людина – травму обличчя. Після цього зловмисник зачинився в квартирі та почав погрожувати її підпалити. На місце негайно вирушили керівники Національної поліції, Головного та районного управлінь поліції, слідчо-оперативні групи, а також профільні служби", — повідомили у поліції.

Крищенко додав, що зі "стрільцем" проводилися перемовини, які не дали результату: "Він погрожував відкрити вогонь, і було чути запах бензину. Прийняли рішення штурму, він намагався підпалити. Зайшли, його затримали, з ним була ще жінка, не можу сказати поки її статус, вона не була заручником".

За даними київської прокуратури, патрульний отримав вогнепальне поранення лівої кисті з множинними переломами кісток, ще один постраждалий — вогнепальне поранення голови, шиї, грудної клітки та живота, інший чоловік — уламкове пошкодження правого плечового суглобу.

У Києві ввели спецоперацію "Грім"
Нацполіція Києва

За кілька годин підозрюваного було затримано. В МВС додали, що під час перемовин зловмисник скоїв підпал квартири, де він зачинився. Рятувальники ДСНС ліквідували пожежу.

Зрештою поліцейським вдалося затримати озброєного чоловіка.

Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 348 - посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, санкція якої передбачає від дев'яти до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Поліція 8 липня також опублікувала відео з нагрудних камер щодо подій, які відбувалися біля квартири киянина. На відео, яке порізано та змонтовано, видно розмову з чоловіком до стрілянини, момент надання допомоги пораненому та штурм.

Після затримання чоловіку повідомили про підозру. Як розповіли у Київській міській прокуратурі, дії підозрюваного кваліфіковані як замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків та замах на вбивство двох осіб (ст. 348 КК України, ч. 2 ст. 15, п. 1. ч. 2 ст. 115 КК України).

Там додали, що наразі до Голосіївського районного суду скеровано клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Колектори та продаж квартири на СЕТАМ. Що відомо про стрілянину у Голосіївському районі Києва
МВС

Досудове розслідування здійснюється Голосіївським управлінням поліції ГУ НП в м. Києві під процесуальним керівництвом Голосіївської окружної прокуратури міста Києва.

У чому причина

Після того, як чоловіка затримали, в соцмережах стали писати про передісторію конфлікту, який виник. За даними журналіста Єгора Чечеринди, власник зачинився у квартирі і відмовлявся йти, щоб захистити своє право власності, а поліція прийшла, щоб відкрити помешкання з новими власниками.

"Попередній власник не хотів залишати квартиру і забарикадувався всередині. Їжу протягом тривалого часу йому передавали друзі на 14 поверх мотузками і дронами. Сьогодні, очевидно, до квартири в черговий раз прийшли нові власники разом зі співробітниками МВС для того, щоб звільнити приміщення", — повідомив він.

Жінка, яка назвалася однокласницею затриманого, розповіла, що у 2008 році чоловік, на ім'я Іван взяв доларовий кредит "під великий відсоток". Після цього почалися суди.

"Поки був карантин і суди не працювали, банк незаконно виставив квартиру на продаж і продав рейдерам", — розповіла вона.

Жінка сказала, що чоловік на рік зачинився у квартирі та не виходив з неї. При цьому, за словами жінки, він намагався працювати й вести справи у суді.

"Суди виграв, але пішли нові суди. Це все могло тривати й далі. Квартиру намагалися кілька разів зламати. Цього разу знову прийшли ламати. Іван викликав поліцію, але щось пішло не так. Вони далі продовжили ломитися та Іван зробив два постріли у двері. Поранив рейдера в обличчя і патрульного в руку! Звичайно, це все було в стані шоку. Зараз він відійшов від шоку і не розуміє, як таке могло статися", — зазначила жінка.

Адвокат Антон Луковкін розповів Суспільному, що торік квартиру продали за борги по кредиту на СЕТАМ — державному підприємству, що створено Міністерством юстиції для сприяння реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів або посадових осіб.

"Банк стягнув і продав її СЕТАМ на підставі рішень, які на той момент не набрало чинності. Рішення наразі скасоване, ми зараз скасовуємо ці торги і будемо робити повернення", — сказав адвокат.

За його словами, судові процеси щодо повернення квартири тривали впродовж року.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок