Депутати Харківської міської ради просять внести зміни до регламенту: чого вимагають

Депутати Харківської міської ради просять внести зміни до регламенту: чого вимагають

Депутати Харківської міської ради просять внести зміни до регламенту: чого вимагають
. Суспільне Харків

Депутати п'яти фракцій Харківської міської ради просять внести зміни до регламенту. 6 липня проєкт змін зареєстрували у канцелярії мерії.

Депутати просять публікувати проєкти рішень, що розглядатимуться на сесії за десять днів до її початку. Зараз отримують їх у день засідання і не встигають вивчити документи, розказав Суспільному депутат Дмитро Булах.

"Є проєкти рішень, де п'ять-шість додатків. Кожен додаток — 60 сторінок. Бюджет — взагалі кількасот сторінок. Це неможливо опрацювати і, відповідно, ми теж маємо право за 10 робочих днів ознайомлюватися. Це норма закону", — каже Булах.

"Якщо нам кидають якийсь документ, ми бачимо це за декілька хвилин до сесії й неможливо працювати, зовсім неможливо", — каже депутат Андрій Іванов.

Зміни розробили депутати п'яти з шести фракцій. Не підтримала ініціативу фракція "Блоку Кернеса "Успішний Харків".

Завчасна публікація проєктів рішень дає можливість перевірити, чи немає в документах порушення закону, пояснює юрист Дмитро Остапенко.

"Процедурний механізм діяльності Харківської міської ради як органа місцевого самоврядування регулюється лише єдиним документом — Регламентом цієї ради. Регламент приймається депутатами, вони самі вирішують, як і в якому режимі їм зручно працювати. Це нормальна практика — внести зміни до регламенту і встановити кінцевий термін", — говорить юрист.

Крім депутатів проєкти до сесії могли б побачити й жителі Харкова. Чи ухвалять зміни до регламенту та як ставляться до цього звернення у мерії, Суспільне намагалося дізнатися у виконувача обов'язків міського голови Ігоря Терехова. Слухавки протягом дня він не взяв. Автори проєкту кажуть, хочуть аби зміни ухвалили до наступної сесії.

Що відомо

  • Сесія Харківської міської ради запланована на 14 липня. На порядку денному 46 питань і "Різне".
На початок