Суд у Харкові визнав протиправним обрання заступників голови Харківської облради

Суд у Харкові визнав протиправним обрання заступників голови Харківської облради

Доповнено
Суд у Харкові визнав протиправним обрання заступників голови Харківської облради
. oblrada.kharkov.ua

Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення першої сесії обласної ради VIII скликання про обрання першого заступника і трьох заступників голови облради. Рішення суду ще не набрало сили.

Окружний адмінсуд Харкова виніс рішення 29 червня. Повний текст з'явився у Єдиному державному реєстрі судових рішень 5 липня.

До облради позивався депутат Харківської міськради від "Опозиційної платформи — За життя" Анатолій Родзинський, третьою особою виступав депутат облради від ОПЗЖ Василь Россіхін. Суд залишив без розгляду позов Родзинського, водночас задовольнив вимоги третьої особи Россіхіна.

"Заяву третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_2 до Харківської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення 1 сесії Харківської обласної ради VIII скликання від 11.12.2020 року № 3-VІІІ "Про обрання першого заступника та заступників голови обласної ради" — задовольнити. Визнати протиправним та скасувати рішення 1 сесії Харківської обласної ради VIII скликання від 11.12.2020 № 3-VІІІ "Про обрання першого заступника та заступників голови обласної ради", — йдеться у тексті рішення.

Ініціатор судового спору депутат Анатолій Родзинський у коментарі Суспільному сказав, що позивався до облради передусім з метою економії бюджетних коштів. На першій сесії у грудні 2020 року облрада обрала першого заступника голови Харківської облради та трьох заступників, тоді як у попередньому скликанні у голови був перший заступник і один заступник.

"Я вважаю, що обласна рада має обрати двох заступників, як це передбачено законом "Про місцеве самоврядування" і не займатися витрачанням грошей з обласного бюджету, які сплачує кожна людина зі своїх податків", — прокоментував Родзинський мотиви позову.

"В ході аналізу я дійшов висновку, що я ніяк не міг довести порушення своїх інтересів як платника податків. І тоді у справу вступив депутат облради Россіхін. І було заявлено про порушення інтересів його як депутата облради. Він обґрунтовував, що він теж хотів бути заступником голови, оскільки усе відбулося швидко і неправильно, то це порушило його права", — сказав позивач.

Один з чотирьох заступників голови Харківської облради Артура Товмасяна — депутат від ОПЗЖ Андрій Малиш.

— Виходить, що ви виступали й проти представника ОПЗЖ, яку представляєте?

— Я виступаю за інтереси харків'ян і області. Мені неважливо, Малиш чи хто. Вони ж навіть від зарплатні не відмовилися, — відповів Родзинський.

На оскарження рішення у Харківської облради є тридцять днів. Речник облради Павло Пєшков повідомив Суспільному, що облрада з рішенням не згодна і його оскаржуватиме.

Що відомо

  • 11 грудня 2020 року новообрана Харківська обласна рада затвердила заступників нового голови облради Артура Товмасяна. Першим заступником голови став Альберт Кононенко (Політична партія "Блок Кернеса — Успішний Харків"), заступниками: Андрій Малиш ("Опозиційна платформа — За життя"), Валерія Мураєва ("Блок Кернеса — Успішний Харків") та Тетяна Біловол ("Блок Кернеса — Успішний Харків").
  • За керівництва Сергія Чернова у Харківській облраді було двоє заступників голови. Коментуючи збільшення кількості заступників у новій раді, Чернов говорив про існування Європейської хартії місцевого самоврядування, яка дає ширші повноваження. Противники рішення — про зайві витрати з бюджету.
На початок