Мінкульт на прохання СБУ виключив Кіркорова зі списку загроз. У чому справа

Мінкульт на прохання СБУ виключив Кіркорова зі списку загроз. У чому справа

Оновлено
Мінкульт на прохання СБУ виключив Кіркорова зі списку загроз. У чому справа
. УНІАН

Міністерство культури та інформаційної політики на прохання СБУ виключило російського співака Філіпа Кіркорова з переліку осіб, які загрожують національній безпеці України.

Оновлена версія "чорного" списку з'явилася на сайті відомства 27 червня, прізвище артиста у ньому відсутнє.

Як пояснили у пресслужбі міністерства, з проханням про виключення Кіркорова з вказаного переліку до них звернулася Служба безпеки України. Однак причину у силовому відомстві не вказали. У Мінкульті зауважили, що обидва накази, як про включення, так і скасування включення співака, видані на підставі відповідних листів СБУ.

"Включаючи чи виключаючи тих чи інших осіб з переліку, міністерство здійснює лише адміністративну технічну дію щодо оприлюднення у визначений законодавством спосіб рішення компетентних органів (у даному разі СБУ) щодо кваліфікування дій іноземних громадян, які призводять до їх включення до переліку осіб що становлять загрозу національній безпеці", — заявили у міністерстві.

У пресслужбі СБУ Суспільному пояснили, що ініціювали виключення російського співака зі списку загроз через наявність судових прецедентів.

"У зв’язку з роз’ясненням Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП) від 24 червня 2021 року, в якому наголошується на наявності судових прецедентів із зазначених питань, Служба безпеки України потребує додаткового опрацювання даного питання", — заявили у силовому відомстві.

Що передувало

11 червня 2021 року СБУ надіслала листа Мінкульту з проханням включити Філіпа Кіркорова до переліку осіб, що становлять загрозу нацбезпеці України через його підтримку російської окупації Криму та пропагандистські концерти. Зокрема 18 березня 2021 року співак виступив на концерті "Большой праздничный концерт в честь семилетия воссоединения Крыма с РФ", який відбувся за участі російського президента Володимира Путіна, тим самим підтримавши окупацію Криму.

Сам Кіркоров назвав внесення його до списку загроз "абсурдом" і подією, "якою треба пишатися".

"Деякі недалекі чиновники намагаються таким чином набрати собі бонусів, паразитуючи на лозунгах та націоналістичній пропаганді", — відреагував співак.

Згідно з вимогами, після внесення особи до списку, на території України забороняється розповсюдження та демонстрування продукту за участю особи, яка опинилася у переліку. Станом на 27 червня у списку діячів культури, що загрожують нацбезпеці України, налічується 200 осіб (без Кіркорова — ред.).

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок