Пожежну сигналізацію встановлюють у сумській школі, яку вимагає закрити ДСНС

Пожежну сигналізацію встановлюють у сумській школі, яку вимагає закрити ДСНС

Пожежну сигналізацію встановлюють у сумській школі, яку вимагає закрити ДСНС
.

За місяць мають завершити ладнати пожежну сигналізацію у сумській школі №15. Вартість проекту – понад 1,5 млн. гривень. Він найдорожчий з усіх семи проектів. Школі - 80 років.

Монтувати пожежну сигналізацію та систему блискавкозахисту у 1школі розпочали 4 січня. Її встановлюють по всій будівлі, площа якої понад 7 тис. кв. метрів. Наразі роботи виконані на 80%, розповіла директорка закладу Раїса Замятіна:

"Функція оповіщення, якщо виникає пожежа, то ми маємо можливість мати інформацію про те, що пожежа є, і зразу все передається на систему пожежного закладу . Я не пам’ятаю, щоб тут була пожежна сигналізація раніше."

Роботи виконують два підрядники. Пожежну сигналізацію робить приватне підприємство «Вогнезахист». Захист від блискавок - фірма «Бранд-майстер». Як вона працює, розповів представник підприємства Андрій Кибець:

"Ось у нас є блискавкоприймач, алюмінієвий, далі від нього опускається струмовідвід, алюмінієвий дріт товщиною 8 мм, який йде до коробки з’єднання. У землі йде контур заземлення, з'єднується сталевою оцинкованої шиною, і земля приймає удар блискавки. Так як дах тут плаский, закритий бітумом, то і система представлена для плаского даху. В даний момент виконується конструкція заземлення цієї системи. Дах у нас зібраний, залишилося зібрати землю. Погода нас затримує, ми напевно, б закінчили ці роботи".

За словами директорки школи, вартість усіх робіт – 1 млн. 600 тис. грн. Закінчити їх планують за 30 днів. Окрім 15 школи, пожежну сигналізацію мають встановити ще у шести навчальних закладах. На це у міському бюджеті запланували понад 6 млн. грн.

"Закладами освіти укладені договори, і на сьогодні триває процес розробки проектно-кошторисної документації. Як тільки вона буде розроблена і пройде експертизу, почнуться роботи по встановленню самої системи пожежної сигналізації .Заклади загальної середньої освіти і шкільної освіти в нас автономні, самостійні фінансово і юридично, тому в них є свої кошториси, тому самі моніторять підрядників, які здійснюють ці роботи, і вибирають собі підрядника, який буде їм це проводити", - повідомила заступниця начальника управління освіти і науки Сумської міськради Наталія Гончарова.

За інформацією Наталії Гончарової, крім цієї школи, виконуватимуть роботи у школі №2 – на 1 млн грн, у Сумській класичній гімназії – на майже 1 мільйон 200 тис. грн, у школа №17 – близько 1 млн, а також у школі №3 – на 700 тис. грн. Два дитячі садочки, які повинні облаштувати пожежною сигналізацією, отримають по 350 тис. грн.

Як відомо:

  • Триває суд щодо школи №15. Управління державної служби з надзвичайних ситуацій просить її закрити через виявлені порушення. Сьогодні, 13 лютого, мало відбутись судове засідання, але його перенесли – суддя у відрядженні. Наступне призначили на 26 лютого. Окрім 15-ї школи, під загрозою закриття також школа №3– через подібні порушення пожежної безпеки, з яких основне – відсутність пожежної сигналізації.
На початок