У США День звільнення рабів отримав статус федерального свята

У США День звільнення рабів отримав статус федерального свята

У США День звільнення рабів отримав статус федерального свята
. AP

Президент США Джо Байден підписав закон, який надає Дню визволення рабів статус федерального свята. Про це Байден повідомив у своєму Twitter.

"Сьогодні я мав честь підписати законопроєкт про офіційне надання 19 червня статусу федерального свята", — йдеться у дописі.

День звільнення рабів відзначається у США 19 червня. Раніше його офіційно відзначали у 49 з 50 штатів, за винятком Гаваїв.

Байден зазначив, що з цим важливим кроком усі американці можуть відчути силу Дня визволення, почерпнути уроки з історії та відсвяткувати прогрес.

У церемонії підписання законопроєкту також взяли участь віцепрезидентка Камала Харріс, близько 80 членів Конгресу, лідери афроамериканської спільноти, а також 94-річна активістка Опал Лі, яка протягом десятиліть боролася за те, щоб цей День отримав статус федерального свята.

День визволення рабів стане 12-м федеральним святом. Останнє подібне рішення було ухвалене 38 років тому.

Що відомо

  • Офіційним днем скасування рабства в США вважається 19 червня 1865 року. В цей день, через два місяці після закінчення Громадянської війни (1861-1865), прокламація про звільнення рабів була оголошена в останньому з Конфедерації південних штатів - Техасі. Документ був виданий у розпал війни 1 січня 1863 року президентом Авраамом Лінкольном, але не набрав чинності через опір південних штатів. У грудні 1865 року скасування рабства на всій території США було закріплено в Конституції.
  • Дебати про відповідальність за рабство у США знову розгорнулись у 2020 році під час протестного руху проти расизму і поліцейського насильства, який отримали назву BLM (Black Lives Matter).
На початок