Російські найманці вбивали дітей у Центральноафриканській Республіці – CNN

Російські найманці вбивали дітей у Центральноафриканській Республіці – CNN

Російські найманці вбивали дітей у Центральноафриканській Республіці – CNN
. CNN

Російські найманці, які діють на території Центральноафриканської Республіки, можуть бути причетні до катувань та вбивств мирних мешканців і дітей.

Про це йдеться у публікації, оприлюдненій CNN за матеріалами розслідування, проведеного спільно з незалежною групою The Sentry.

Зокрема, мешканка міста Бамбарі на ім’я Фатума розповіла виданню, що кілька мирних жителів були вбиті росіянами у лютому 2021 року, коли ті разом із армією наказали їм залишити мечеть Аль-Таква, розташовану у місті. Військові вважали, що там могли знаходитись ісламісти з угруповання "Селека", якому протистоїть влада ЦАР.

За словами Фатуми, вдень 15 лютого у місці почалася стрілянина. Вона зібрала дітей та разом із ними вирушила до мечеті, сподіваючись сховатися там разом з іншими людьми. Однак військові оточили мечеть та наказали виходити.

Коли люди почали виходити з мечеті з піднятими руками, найманці відкрили по них вогонь. Обидві дитини Фатуми були поранені, проте вижили.

Чоловік, який був серед мирних мешканців, повідомив журналістам, що дістав поранення в ногу. Він не міг отримати медичну допомогу, оскільки у місцевому шпиталі чергували військові, тому переховувався. Зрештою, йому довелося ампутувати частину ноги нижче коліна.

Як розповіла мешканка міста на ім’я Аджа, найманці протягом трьох днів не дозволяли забрати тіла загиблих. Вона розповіла, що її 15-річний син був вбитий росіянами, які обстріляли його з гелікоптера. Коли чоловік Аджи намагався розшукати сина, його також вбили.

За даними розслідувачів, унаслідок інциденту загинули від 12 до 20 людей, серед яких були й діти. При цьому журналісти наголошують, що інцидент у Бамбарі – лише один з десятка розслідуваних випадків порушення прав людини з боку російських бойовиків

Як повідомляє CNN, разом з росіянами участь у бойових діях у ЦАР беруть найманці із Сирії. За даними ООН, нині в ЦАР перебувають близько 2300 найманців.

Що відомо

  • Конфлікт у Центральноафриканській Республіці та повстанцями триває з перервами із 2003 року. Урядовим силам протистоять численні загони бойовиків, значну частину яких складають ісламісти. За повідомленнями ЗМІ, протягом тривалого часу на території країни діють бойовики російської приватної компанії "Вагнер".
  • Влітку 2018 року у ЦАР загинули троє журналістів з Росії, у смерті яких російська сторона звинуватила ісламістське угруповання "Селека".
  • Наприкінці 2020 року МЗС Росії визнало, що відправило в африканську країну 300 військових, яких назвало "інструкторами для навчання військовослужбовців національної армії".
  • У лютому 2021 року центральноафриканські ЗМІ повідомляли про загибель кількох найманців із приватної військової компанії "Вагнер".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок