Вибори у Гонконзі: абсолютна більшість в опозиції

Вибори у Гонконзі: абсолютна більшість в опозиції

Вибори у Гонконзі: абсолютна більшість в опозиції
.

На тлі антиурядових протестів у Гонконзі 24 листопада відбулися місцеві вибори, за результатами яких прибічники опозиції отримали контроль над 17 із 18 окружних рад міста.

Ця ситуація суттєво відрізняється від минулих виборів, які відбулись у 2015 році. За їхніми результатами, опозиція не мала більшості в жодній з районних рад, а три чверті муніципальних депутатів належали до прибічників прокитайської адміністрації, інформує Hong Kong Free Press.

Ці вибори встановили рекорди ще за двома показниками: для участі у них зареєструвались на 1,5 мільйона більше виборців, ніж у 2015-му, а загальна явка склала 71,2%.

Загалом опозиція здобула трохи менше 60% голосів, але завдяки системі відносної більшості отримує майже 400 з 452 місць. Також вони здобувають всі 117 місць в окружних радах у виконавчій виборчій комісії завдяки правилу «переможець отримує все».

Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам заявила, що уряд Гонконгу поважає результати виборів.

Як відомо:

  • Масові акції протесту тривають у Гонконгу з березня 2019 року. Першою вимогою протестувальників було скасувати поправку до закону, яка б дозволила екстрадувати людей з Гонконгу до материкового Китаю. Поправку скасували, однак протести продовжилися.
  • Наразі протестувальники почали вимагати демократичних реформ, зокрема загального виборчого права, розслідування випадків насильства силовиків над протестувальниками та відставки очільниці території Керрі Лам.
  • 18 листопада поліція оточила протестувальників у кампусі Політехнічного інституту.
  • 19 листопада 600 людей здалися правоохоронцям. З них 400 заарештували, 200 – відпустили, оскільки їм не виповнилося 18 років.
  • Станом на ранок 20 листопада ще 100 залишаються у кампусі.
  • Гонконг є особливим адміністративним районом Китаю. 1984 року Лондон передав його Китаю з умовою зберегти економічну незалежність і капіталістичний устрій Китаю. У 1997 році Китай отримав суверенітет над Гонконгом, відтоді вони існують за формулою "одна країна — дві системи". Дія суверенітету спливає у 2047 році.
На початок