Помер останній Герой Радянського Союзу у Харкові Михайло Карпєєв

Помер останній Герой Радянського Союзу у Харкові Михайло Карпєєв

Помер останній Герой Радянського Союзу у Харкові Михайло Карпєєв
. Суспільне Харків

Ветеран Другої світової війни Михайло Карпєєв, якого називали легендою авіації, помер на 99 році життя.

Про це 7 червня повідомив директор обласного Департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага.

"Помер Михайло Полікарпович Карпєєв — відомий харків‘янин, Герой Радянського Союзу, генерал-майор авіації, йому було 99 років", — написав Шпарага у Facebook.

За інформацією Харківської міськради, Почесний громадянин Харкова Михайло Карпєєв був останнім Героєм Радянського Союзу, який проживав у Харкові.

"Сьогодні Харків втратив останнього Героя... Звання Героя Радянського Союзу Михайлу Карпєєву присвоїли в його неповних 23 роки", — йдеться у співчутті мерії.

Карпєєв родом з міста Чебоксари (Чувашія, РФ). У 1940-1941 роках навчався у Свердловській військовій авіаційній школі пілотів, у 1941-1945 роках воював.

"Під час Другої світової війни Михайло Карпєєв виконав 350 бойових вильотів, з них 110 — на штурмовику Іл-2, знищив 25 танків, 27 гармат, 40 автомобілів, 60 залізничних вагонів з технікою і живою силою противника, понад 300 солдатів і офіцерів нацистської армії. У 1945 році Михайлу Карпєєву надано звання Героя Радянського Союзу", — зазначають у Харківській облдержадміністрації.

На початку 1960-х Михайло Карпєєв очолив навчально-льотний відділ Харківського вищого військового авіаційного училища льотчиків, до 1978 був начальником кафедри тактики ВПС, з 1979 по 1993 працював старшим інженером на тракторному заводі.

У 2005 році президент України Віктор Ющенко надав Михайлу Карпєєву звання "генерал-майор авіації".

Що відомо

  • За даними облдержадміністрації на 9 травня 2021 року, на Харківщині проживали 570 ветеранів, які безпосередньо брали участь в бойових діях у Другій світовій війні.
На початок