На аутсорсі. У Раді хочуть легалізувати приватні військові компанії

На аутсорсі. У Раді хочуть легалізувати приватні військові компанії

На аутсорсі. У Раді хочуть легалізувати приватні військові компанії
.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про військово-консалтингову діяльність, яким пропонується законодавчо врегулювати приватну військову діяльність поза межами України.

Автором проєкту закону №3005 виступила депутатка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

Як вказано у пояснювальній записці, у зв'язку з подіями на Донбасі в Україні з’явились високопрофесійні спеціалісти у військовій сфері.

"З метою подальшого належного застосування своїх спеціальних навичок та вмінь, офіційного працевлаштування та їх матеріального забезпечення виникає необхідність законодавчого врегулювання військово-консалтингової діяльності", - сказано у документі.

Для прикладу наводиться Ірак, де професійні військові отримують платню від 100 до 1000 доларів на день, у залежності від спеціалізації та характеру виконуваних завдань, а в інших країнах на додачу отримують соцпакет і страховку.

В Україні така діяльність поза законом, тож українцям, які працевлаштовуються в іноземні військові приватні компанії, загрожує до 10 років позбавлення волі.

У документі сказано, що до розробки законопроєкту залучались експерти у військовій галузі, командири добровольчих батальйонів, а також безпосередні учасники АТО.

"Загалом, під військово-консалтинговою діяльністю мається на увазі надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру", - йдеться у пояснювальній записці.

Також там наголошується, що у законопроекті пропонується надавати подібні послуги виключно за кордоном, що виключає можливість утворення "приватних" армій всередині держави.

Зазначається, що реалізація цього закону сприятиме економічному зростанню у галузі надання послуг військового та охоронного характеру, що позитивно вплине на створення нових робочих місць та зростання надходжень до держбюджету та слугуватиме розвитку військової сфери в Україні.

На початок