Вчепився за життя зубами: боєць Андрій Бадарак готується до Ігор нескорених

Вчепився за життя зубами: боєць Андрій Бадарак готується до Ігор нескорених

Вчепився за життя зубами: боєць Андрій Бадарак готується до Ігор нескорених
.

На Рівненщині у Клеванському госпіталі для ветеранів війни до Ігор нескорених тренується Андрій Бадарак. Він виступатиме у дисципліні "веслування на тренажерах". За три місяці щоденних занять в басейні і спротзалі боєць не лише відновив уміння плавати "кролем", а відчув ноги й потроху почав ходити.

Журналістам Суспільного він розповів свою історію, аби допомогти іншим бійцям, які отримали травми, вийти з депресії і знову захотіти жити.

– Отут три роки тому в Клевані... нас було три людини візочники. Для таких травм, кажуть, корисно. Мені подобається плавати. Особливо, якщо виходить. Попливу, – каже Андрій Бадарак.

У складі збірної України він виступатиме цьогоріч у Нідерландах на міжнародних Іграх Нескорених. Це змагання для бійців, які зазнали травм.

– 2016-й рік, березень місяць. Ми вийшли розвідгрупою в смт. Гнутово біля Широкино. Підірвалися на міні МОН-50 на розтяжці біля ворожих позицій. Товариш мій загинув, другому товаришу відірвало ногу. Він брав участь в Іграх Нескорених торік в Австралію їздив. В мене – осколок через легеню пройшов і зупинився в хребті. Не зайшов у мозок, а забій був просто, – пригадує воїн.

Через травму, яка всадовила у візок, була депресія.

– Що витягнуло? Та жити захотів. Нерозумно померти від депресії чи від алкоголю. Вже ж там вижив. І треба щось робити, якось рухатися, – відповідає Андрій Бадарак.

Саме тому Андрій Бадарак згадав про те, що в дитинстві займався плаванням і зголосився на участь у Іграх нескорених. Його дисципліна – "веслування на тренажерах". А до змагань чоловік готується у Клевані в обласному госпіталі ветеранів війни.

– Мені заняття є. Спорт спонукає до того, що на ноги, може стану. Важко було. Не міг я три місяці назад навіть кролем плавати. А якось вийшло. Дівчата-реабілітологи укріпили мені м’язи в попереку. І тримаюся на воді, не тону, добре виходить. Засікали час – наче непогано, – розповів Андрій.

Фізичний терапевт обласного госпіталю ветеранів війни Руслана Кухаревич:

– Так як наш пацієнт готується до змагань, то наше завдання – його підготувати, зміцнити ті м’язи, які відповідають за швидкість під час плавання, гребка.

Вчепився у життя зубами: боєць Андрій Бадарак готується до Ігор нескорених

З Андрієм Бадараком займається студентка Львівського університету фізичної культури Лілія Сопіла. У Клеванському госпіталі вона на практиці.

Студентка Львівського університету фізичної культури Лілія Сопіла:

– Загалом ми тут четвертий тиждень і з ним займаємося теж четвертий тиждень. І порівняно з тим, що ми бачили на початку – є покращення і це дуже круто.

Щоденні тренування в басейні і спортзалі дали свій результат.

Фізичний терапевт Руслана Кухаревич:

– Людина навіть на ногах не трималася взагалі, зараз ми ходимо. Це найбільша перша ціль пацієнта з будь-якою травмою. І в нього є бажання ходити, в нас є можливості з ним ходити. І ми використовуємо всі засоби, які дозволяють це відпрацьовувати.

Нині у такий спосіб, каже Андрій, він може пройти 50 метрів. І сподівається, що його історія допоможе комусь із бійців, який теж зазнав травм.

– Якщо вижив, треба чіплятися руками, ногами, зубами за життя. 

– На що налаштовані в цих Іграх? (запитує журналістка)

– Хочу перше місце. Треба привезти якусь хоча б нагороду. Там дуже високі результати по плавцях. Італійці особливо, канадці плавають дуже швидко. Ще на цих зборах з тренером зустрінемося і підкоригуємо, можливо, і в нас є шанси.

З 13-го лютого у Андрія Бадарака розпочнуться двотижневі тренування на Олімпійській базі в Конча-Заспі. Самі ж Ігри нескорених відбудуться в травні в Гаазі. Додамо також, що у змаганнях братиме участь і рівнянин Іван Лепеха.

Авторка: Валентина Гордич

На початок