На сесії Сумської облради 28 депутатів висловили недовіру Василю Хомі та ухвалили кадрові рішення

На сесії Сумської облради 28 депутатів висловили недовіру Василю Хомі та ухвалили кадрові рішення

Уточнено
На сесії Сумської облради 28 депутатів висловили недовіру Василю Хомі та ухвалили кадрові рішення
. Суспільне Суми

Рішення про висловлення недовіри голові Сумської обласної державної адміністрації Василю Хомі підтримали 28 з 44 присутніх. Також додали голові самої ради другого заступника і перепризначили голову бюджетної комісії.

Ініціатори недовіри - фракція "Опозиційна платформа - За життя". “Ми направляли три письмових запрошення, щоб він підготував звіт, відповіді ніякої нема. Ну, раз звіту нема, давайте давати оцінку роботі голови обласної державної адміністрації голосуванням”, - сказав перший заступник голови фракції Микола Войтенко.

У голосуванні брали участь 44 депутати. Недовіру висловили таємно. За 15 хв голова лічильної комісії Микита Баня оголошує результат:Результатом таємного голосування з питання висловлення недовіри голові обласної державної адміністрації Хомі В.В.: "за" — 28, "проти" — 3, "утрималися — 7. Рішення не прийнято, підписи всіх членів комісії”.

Щоб президент звільнив голову ОДА, треба 2/3 голосів, і може це зробити, але не зобов'язаний, якщо це буде проста більшість. У Сумській облраді — 64 депутати.

На сесії Сумської облради депутати хотіли висловити недовіру Василю Хомі та ухвалили кадрові рішення
Суспільне Суми

Сам Василь Хома так пояснює причини, чому постало таке питання, тим, що варто шукати помилки в роботі."Ті, які мене підтримали, значить є і вірний шлях, по якому іде обласна державна адміністрація. Взагалі, потрібно удосконалювати роботу. Дійсно, було звернення щодо надання звіту за 2020 рік, але я у 2020 році не працював, тому як я можу звітувати за роботу, яку я не виконував. Тому було направлено мотивований лист, обґрунтований”, - сказав він.

Раніше, коментуючи Суспільному проект рішення про недовіру, Василь Хома говорив, що це чийсь жарт.

Також депутати Сумської обласної ради обрали ще одного заступника голові обласної ради Віктору Федорченку. Ним став – Валерій Ісмаілов. З 39 депутатів його кандидатуру підтримали – 38, один – утримався. Кандидатуру свого другого заступника – Валерія Ісмаілова з "Європейської солідарності" запропонував сам голова облради.

“Ніякого політичного підґрунтя тут не було. Людина має займатись патріотичним вихованням молоді і відстоювати інтереси наших військовослужбовців, АТОвців і так далі, тому що багато проблем у таких категорій наших громадян області, тим більше кордон з Російською Федерацією у нас самий великий”, - сказав Федорченко.

Про своє призначення і співпрацю із головою ради і його заступником, які були членами "Партії регіонів", Валерій Ісмаїлов сказав так:

Дуже неприємно, але доводиться весь час чимось жертвувати. По-перше, це європейська практика, коли опозиційні партії визначаються, беруть участь в організації життєдіяльності, законотворчості, тут нічого такого немає". Щодо майбутніх обов'язків, то Ісмаїлов сказав, що братиме участь у виконанні планусоціально-економічного розвитку області. "Більше, мабуть, соціальні питання будуть. Але це буде визначати голова”, - додав він.

Також, депутати обрали нового голову бюджетної комісії. Євгена Южакова з "Нашого краю" замінили Олегом Медуницею – також із "ЄС".

Чим пояснюються такі кадрові пріоритети в керівництві обради, розповіла політологиня Андріана Костенко.

“Варто розцінювати будь-які кадрові переміщення і призначення лише з позиції політичних домовленостей та формування нового типу, нового формату коаліції в Сумській облраді. Фактично, до більшості приєдналася "Європейська солідарність", і заяви цієї політичної сили на початку каденції про те, що вони йдуть в опозицію, закінчилося сьогодні тим, що «ЄС» вступила в коаліцію разом з партією "Слуга народу" і готова співпрацювати з "Опозиційною платформою". Ми бачимо, що саме позиція певної політичної партії більшою мірою залежить не стільки від поглядів окремих політичних партій, не стільки вони спираються на якісь ідеологічні доктрини і догми, а залежить від кадрової розстановки”, - вважає політологиня.

Що відомо

  • На сайті Сумської облради в кінці квітня опублікували проєкт рішення "Про висловлення недовіри голові Сумської обласної державної адміністрації Хомі В.В.". Ініціювала цей проєкт рішення – фракція ОПЗЖ. Тоді У коментарі Суспільному Василь Хома сказав, що такий проєкт – чийсь жарт.
На початок