Суд розгляне намір Одеської мерії повернути проспекту Небесної Сотні ім'я маршала Жукова

Суд розгляне намір Одеської мерії повернути проспекту Небесної Сотні ім'я маршала Жукова

Суд розгляне намір Одеської мерії повернути проспекту Небесної Сотні ім'я маршала Жукова
. depo.ua

В Одесі відбулося підготовче судове засідання щодо спроб повернути вулиці Інглезі та проспекту Небесної сотні декомунізовані назви. Про таке Суспільному повідомив керівник Південного міжрегіонального відділення УІНП Сергій Гуцалюк.

Позивачем у справі виступила обласна організація політичної партії "Європейська солідарність", відповідачами – Одеська міська рада та історико-топонімічна комісія при виконкомі Одеської міськради.

За словами Гуцалюка, на засіданні були присутні адвокати позивача та відповідача. Натомість представник Історико-топонімічної комісії до зали суду не з’явився.

Через необхідність сторін ознайомитися з матеріалами справи судове засідання перенесли на 17 червня.

Нагадаємо, у вересні 2020 року міський голова Одеси Геннадій Труханов анонсував громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на вулицю Маршала Жукова.

У жовтні Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала рішення щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на Маршала Жукова, а вулиці Інглезі – на вулицю 25-ої Чапаєвської Дивізії.

Додамо, голова регіональної філії Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк запевнив, що намір Труханова повернути проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі декомунізовані назви суперечать українському законодавству. За його словами, законних способів, аби повернути комуністичні назви вулицям, не існує, а Георгій Жуков та 25 Чапаєвська дивізія однозначно підпадають під закон про декомунізацію.

Також через ініціативу Одеського мера містяни вийшли на акцію протесту. Мітинг відбувся під стінами міської ради напередодні онлайн-слухань. На думку організаторів акції, мерія відмовилася від "живого" обговорення, аби "мінімізувати реакцію суспільства".

Читайте також

  • Декомунізація: мер Одеси планує повернути проспекту Небесної Сотні ім’я Маршала Жукова
  • "Жуков – кат". В Одесі мітингували проти перейменування проспекту Небесної Сотні
  • Перейменування вулиць: УІНП виступив проти планів міського голови Одеси
  • Жуков замість Небесної Сотні: історико-топонімічна комісія Одеси підтримала перейменування вулиць

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок