Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Оновлено
Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Нацполіція Тернопільщини

На Теребовлянщині 24-річний ветеран російсько-української війни, захищаючи себе та матір, смертельно травмував чоловіка, який проник в його дім. Подія трапилася 2 травня. На 5 чоловіків, які напали на ветерана, відкрили кримінальне провадження за проникнення в житло і застосування насильства. Про це розповіла речниця обласної прокуратури Леся Гурецька. А справу, яку відкрили на ветерана Андрія Пекельного за смертельне поранення одного із ймовірних нападників, мають передати у головне слідче управління Нацполіції в Києві. Про це 6 травня повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

За його словами, статтю 118 ККУ замінили на частину 5 статті 36 ККУ – необхідна оборона, яка не є перевищенням меж оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність. Також слідчі звернуться до суду, щоб ветерану змінили запобіжний захист з цілодобового домашнього арешту на особисте зобов’язання.

Зараз Андрій Пекельний перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Сьогодні Аваков сказав, що цією справою займуться київські слідчі, які подадуть клопотання до суду щодо зміни запобіжного заходу.

"Вважаю передчасним та необґрунтованим пред’явлення підозри 24-річному ветерану АТО, який був вимушений застосувати холодну зброю для самозахисту після того, як до нього, до його домівки, прийшли п’ятеро нападників, один із яких пізніше загинув від отриманих поранень. Життя людини безцінне, і ніхто немає права зазіхати на нього", – каже Аваков.

Адвокат ветерана Віталій Коломієць на сайті Радіо Свобода повідомив, що подали апеляційну скаргу на запобіжний захід Андрію Пекельному. До неї планують долучити доповнення з доказами. Досудове розслідування триватиме два місяці, перш ніж почнеться розгляд справи по суті, однак, за словами Коломійця, захист розраховує на закриття справи.

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо
Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо. Суспільне Тернопіль

Начальник Нацполіції області Олександр Богомол повідомив, що суперечка між хлопцями виникла біля сільського клубу:

"Між двома людьми зав'язалася бійка, під час якої місцевий мешканець вдарив свого опонента в груди ножем, після чого викликав поліцію. Поліцейські разом з медиками констатували смерть молодого чоловіка, встановили всіх учасників події".

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо
Андрій Пекельний. Суспільне Тернопіль

Андрій Пекельний розповідає, біля сільського клубу в нього виникла суперечка з незнайомим хлопцем. Він каже, що його переслідували п’ять осіб:

"За мною гналася група осіб, переслідували мене, я з центру села біг, втікав додому. Я забіг на свою територію. Вони ввірвалися на подвір’я і намагалися проникнути в житловий будинок, вибивали двері, били по вікнах. Я боявся за своє життя і за життя мами, бо знав, що вони п’яні, а я був тверезий, оцінював ситуацію, що потрібно захищатися. Мені дуже шкода цього хлопця, але це був їхній вибір. При обороні мені ще наносили удари. Це правомірний захист. Я захищав себе на своїй території і свою маму".

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо
Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо. Нацполіція Тернопільщини

Староста села Глещава Ганна Дорчак каже, що наразі деталей справи не знає: "Проходить слідство, органи виконують свою справу, а коли нас проінформують, тоді будемо знати. Про хлопця характеристика в нас дуже хороша, бо чемна дитина, ніде не встрявав. Він дуже хотів служити і пішов на контракт".

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо
Ганна Дорчак. Суспільне Тернопіль

За словами Ганни Дорчак, хлопці, які брали участь у бійці, родом із сусіднього до Глещави села Іванівка. Голова Іванівської громади Руслан Шафранович коментувати ситуацію до завершення слідства відмовився.

Батько чоловіка, якого, захищаючись, поранив Андрій Пекельний, Іван Воробець каже, що про смерть сина дізнався за кордоном і прилетів на похорон:

"Ми не знаємо всіх обставин, казалили, що там сьогодні буде відбуватися слідчий експеримент".

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо
Іван Воробець. Суспільне Тернопіль

Бабуся вбитого Катерина Воробець розповідає, що поліція та чоловіки, які були разом з внуком, не повідомляли їм, що сталося:

"Я не звинувачую нікого. Я захищаю свою дитину, бо то є мій внук, бо я його любила, я маю чотирьох внуків. Уся родина його не звинувачує. Можливо, він не хотів так зробити, може так обставини склалися. Але хоч би в руку, в ногу поранив, в лікарню щоби завезли, але кажуть, що він одразу помер за пару хвилин".

Житель Тернопільщини вбив чоловіка, захищаючи себе та матір. Що відомо
Катерина Воробець. Суспільне Тернопіль

Сусідка сім’ї Воробців Надія Стечишин розповідає, яким був Володимир:

"В тих обставинах ще є треті люди, які підштовхнули його на це. А вийшло, що він поганий".

Адвокат Юрій Рожков розповів, що дії Андрія Пекельного можна вважати необхідною обороною згідно зі статтею 36 ККУ – необхідна оборона:

"Якщо нападники вже вживають радикальні міри, тобто силове проникнення до приватної власності, в 36 статті чітко зазначено, що можна застосовувати зброю, можна захищати в будь-який інший спосіб майно, життя, приватну власність від нападу групи осіб, від нападу озброєної людини, коли є проникнення в приватну власність. Тут було чітке проникнення в приватну власність, у підозрюваного в будинку знаходилася мати, він не знав, наскільки радикальні наміри в його нападників, тобто він вчинив дії з метою уникнення конфлікту", – каже Рожков.

Адвокатка Оксана Лисенко розповіла, в яких випадках необхідна оборона не переходить законних меж і як це довести:

"Якщо була загроза життю рідних, близьких, якщо було проникнення у помешкання, нападників була група осіб, якщо нападник був зі зброєю, то ці випадки виключають кримінальну відповідальність за перевищення меж необхідної оборони. Перш за все, потрібно викликати поліцію, і до її приїзду не чіпати нічого".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок