У Лисичанську пожежа зруйнувала дах лікарні

У Лисичанську пожежа зруйнувала дах лікарні

У Лисичанську пожежа зруйнувала дах лікарні
.

Загоряння сталося ввечері 4 травня. Полум’ям охопило 65 квадратних метрів даху. 4-поверхову лікарню у Лисичанську збудували бельгійці - за ініціативи та фінансової підтримки інженера та підприємця Ернеста Сольве. Працювала лікарня 100 років. Наразі будівля перебуває у занедбаному стані.

Будівля була побудована у 1911 році архітектором Юлієм Цауне, лікарня в ній пропрацювала до 2011 року. Місцеві жителі називають її Бельгійською спадщиною, а активісти заснували власну медіакомпанію з підтримки та відновлення будівлі.

"Тут була група будівель, свого роду міні містечко, і в цьому міні містечку була будівля лікарні. Вона побудована в особливому стилі - неоготика, таких будівель на Луганщині можна перерахувати на пальцях, і я як краєзнавець-любитель спостерігаю за її руйнуванням", - розповідає співорганізатор ініціативи "Підлікуй лікарню" Аріф Багіров.

За словами Аріфа, аби звернути увагу обласної влади на стан будівлі два роки тому створили медіакампанію під назвою "Підлікуй лікарню".

"Залучили різних людей, яким небайдужа історія міста і Луганщини та назвали її "Підлікуй лікарню". Наприклад, ми проводили тут концерти з трьома рок-групами, проводили тут перформанс. Коли почали провалюватися тут перекриття, ми знімали сюжети - намагаємося залучити увагу до проблеми цієї лікарні", - додає Багіров.

4 травня о 20:30 у будівлі бельгійської спадщини спалахнув дах. Вогонь охопив 65 квадратних метрів покрівлі.

"На місце одразу ж направлено дві пожежні автоцистерни державної пожежно-рятувальної частини, о 20:50 пожежу було локалізовано та о 21:20 пожежу було ліквідовано, постраждалих немає, причини встановлюються", - розповідає речник Держслужби з надзвичайних ситуацій Луганщини Андрій Кравченко.

Будівля колишньої лікарні перебуває на балансі Луганського обласного онкологічного диспансеру. Збитки, нанесені пожежею наразі підраховують, каже Юрій Стогнієв.

"Туди поїхала комісія цього закладу, вона відпрацює, висновки нам доповість, і я буду мати картину втрат. В межах фінансування, якщо нам будуть виділяти фінансування, ми будемо розглядати питання щодо ремонту та вводу в експлуатацію, на даний час фінансування відсутнє по цьому закладу", - каже керівник департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

За словами Стогнієва, проєктно-кошторисної документації щодо відновлення будівлі лікарні наразі не розробляли.

На початок