Криза в небі. Коли українська авіагалузь відновиться після пандемії СOVID-19

Криза в небі. Коли українська авіагалузь відновиться після пандемії СOVID-19

Криза в небі. Коли українська авіагалузь відновиться після пандемії СOVID-19
. Facebook / Марина Чорна

Індустрія авіаперевезень вважається однією з галузей, які найбільше постраждали за понад як рік пандемії. Після того, як у 2020 році країни світу почали закривати кордони, авіакомпанії, серед яких українські перевізники, були змушені скорочувати співробітників. На думку експертів, до пасажиропотоку рівня 2019-го ринок може повернутися не раніше 2024-го. Як на працівників авіасфери вплинула пандемія та що чекає на ринок найближчим часом, розбиралося Суспільне.

Історія колишньої бортпровідниці

Марина Чорна у 2014 закінчила філологічний факультет Харківського національного університету імені Каразіна. Пів року працювала у приватній школі, згодом у книгарні, потім готувала випускників до ЗНО, а до авіації прийшла у липні 2018.

“Це, мабуть, доля, інакше не можу стати сказати, бо у мене не було мрії стати бортпровідницею, єдине, що мене пов'язувало з авіацією — мій батько, який працює в аеропорті у Харкові, але він ніколи мене не спонукав до цієї професії. Я в принципі знала завжди, що українські авіакомпанії проводять набір на посаду бортпровідника, але я не думала так, що я можу туди потрапити. Однак настав такий момент, що я серйозно про це задумалась і подала заявку", — розповідає Марина.

Криза в небі. Коли українська авіагалузь відновиться після пандемії СOVID-19
Марина Чорна. Facebook / Марина Чорна

Її перший рейс як стажерки був до столиці Фінляндії Гельсінкі. Майже за два роки роботи Марина побувала у понад 30 країнах і мала щонайменше 800 годин польоту. “В принципі, я себе дуже комфортно відчувала в небі, — пояснює Марина. — І з часом я зрозуміла, що можливо, інколи я там почувалася краще, ніж на землі. Коли підіймаєшся в небо – є таке відчуття, що всі проблеми залишилися на землі".

Літати Марина Чорна могла так до березня 2020, коли Україна закрила пасажирське авіасполучення зі світом. Згодом на електронну пошту отримала лист, в якому йшлося, що авіакомпанія має скоротити значну частину штату бортпровідників. Останній рейс Марина здійснила 1 липня до Анталії.

Криза в небі. Коли українська авіагалузь відновиться після пандемії СOVID-19
Facebook / Марина Чорна

“Я, звісно, відчула, що мені шкода, мені стало сумно. Однак я була внутрішньо до цього готова. І, можливо, десь глибоко в душі була вдячна, що все сталося саме так. Тому, що хоч і я дуже люблю цю роботу, люблю досі, я розуміла, що це робота не на все життя. Професія не на все життя. Принаймні, я так хочу. Я б не хотіла літати 10-20 років. Авіаційна професія дуже затягує, польоти дуже затягують. І час летить дуже швидко”, — пояснює Марина.

Читайте також: Сповільнення росту ВВП та безробіття. Експерт розповів, як пандемія вплине на українську економіку

Батьки засмутилися, але підтримали доньку. Нині Марина Чорна зі своїм хлопцем живе у Києві, разом займаються фотографією. Чи хотіла б повернутися знову в авіакомпанію, однозначно не відповідає: "Можливо, десь 10 % — так. Але це більше туга за минулим. Знаєте, як перше кохання – ти ніколи не повернешся до нього, але ти згадуєш про це з теплом.”

"Ця криза довша і глибша, ніж хтось міг очікувати"

За даними Міжнародної асоціації повітряного транспорту (ІАТА), скорочення в деяких компаніях склало понад 10%. Загалом минулого року кількість авіапасажирів у порівнянні з 2019 роком зменшилась на 60 %. За даними ІАТА, втрати можуть скласти $47,7 мільярда, а це майже на 10 мільярдів більше, ніж прогнозували восени.

"Ця криза довша і глибша, ніж хтось міг очікувати. Збитки будуть зменшені з 2020 року, але біль кризи зростає. На внутрішніх ринках спостерігається оптимізм, де відмінна стійкість авіації демонструється відскоком на ринках без внутрішніх обмежень на поїздки”, — заявив генеральний директор IATA Віллі Уолш.

Криза в небі. Коли українська авіагалузь відновиться після пандемії СOVID-19
Кількість авіаперевезень у світі зменшилася на понад 60 відсотків. Фото - ЗМР

Торішні збитки перевізників, за даними ІАТА, склали $126,4 мільярда. Водночас в асоціації передбачають, що у 2021 році загальна кількість авіапасажирів досягне 2,4 мільярда — трохи більше, ніж у 2020, і майже вдвічі менше, ніж у 2019 році.

"Про відновлення говорити поки зарано"

На думку українського експерта Богдана Долінце, цього року авіасполучення в Україні буде поступово відновлюватися. Наприклад, за перші три місяці внутрішніми рейсами було перевезено більш як 220 тисяч пасажирів. Це майже половина від рівня всього минулого року.

“Очікується, що другий, третій квартал, так звана літня навігація, бо високий сезон, вони покажуть набагато кращу динаміку, ніж навіть раніше прогнозувалося, і, можливо, за підсумками року ми навіть вийдемо на близького 1 мільйона на внутрішніх рейсах. Про міжнародні напрямки зараз говорити, на жаль, складніше, бо обмеження, які діють, дуже складно прогнозувати”, — підсумовує експерт.

Водночас Богдан Долінце вважає, що про остаточне відновлення в авіакомпаніях, зокрема фінансове, говорити поки що зарано. До пасажиропотоку рівня 2019-го ринок, за його словами, може повернутися не раніше 2024-го.

“Післякризове відновлення авіаринку залежить від обмежень і насамперед від процесу вакцинації”, — повідомили Cуспільному в Державній авіаційній службі.

Однак зазначили, що через ризики, пов’язані з пандемією, прогноз про збільшення пасажиропотоку на наступний рік може бути переглянутий.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок