Як у Харкові вакцинуватися людям старше 65 років: інструкція

Як у Харкові вакцинуватися людям старше 65 років: інструкція

Як у Харкові вакцинуватися людям старше 65 років: інструкція
. Суспільне Харків

Люди старше 65 років можуть щепитися вакциною корейського виробництва AstraZeneca-SKBio у будь-якій поліклініці Харкова. Для цього потрібно мати декларацію з сімейним лікарем.

Усього в Харкові 34 поліклініки, кожен медзаклад отримав 100-120 доз, розповіла в етірі "Українського радіо. Харків" заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Щоб отримати щеплення, людям потрібно:

  • зв’язатись зі своїм сімейним лікарем (якщо декларації немає, треба укласти);
  • сказати лікарю про своє бажання щепитися;
  • записатись у чергу;
  • мати з собою паспорт та ідентифікаційний код.

"Людина має зв'язатися зі своїм сімейним лікарем, який повинен вирішити, потрібно цій людині вакцинуватися чи ні. Після того, як сімейний лікар скаже, що ви можете провакцинуватися, що вже є списки, вже є така черга людей, яка б хотіла провакцинуватися [людина може йти на вакцинацію]", — сказала Горбунова-Рубан.

На питання, що робити людям, які не мають декларації з сімейним лікарем, заступниця міського голови відповіла так:

"Треба піти й укласти декларацію. Про цю вакцину необхідно зробити відповідний запис в комп'ютерному варіанті, інформація про яку піде до Києва. А щоб ця інформація пішла до Києва, то людина з її даними повинна бути в програмі", — сказала Горбунова-Рубан.

Як у Харкові вакцинуватися людям старше 65 років: інструкція
Суспільне Харків

"Але можна звернутися до чергового лікаря, отримати необхідну інформацію про ту вакцину, яка зараз є, і записатися на ту вакцину, яку людина хоче, чи на той час, на який людина хоче записатися. Для цього у людини повинен бути паспорт і ідентифікаційний код", — додала заступниця міського голови.

65-річна Валентина Мальцева 28 квітня отримала першу доху вакцини AstraZeneca-SKBio корейського виробництва. На вакцинацію її записала невістка, яка прийшла до дитячої поліклініки на планове щеплення дітей. Там у неї спитали про старших родичів. Валентина з чоловіком вирішили вакцинуватися, і наступного дня на вказаний час прийшли до 16 поліклініки із паспортом та ідентифікаційним кодом.

"Поміряли тиск, температуру і пульсоксиметром поміряли кисень. Заповнили анкету, що згодні на вакцинацію і пішли у кабінет. На наш час було шестеро людей. Скупчення не було", — розповіла жінка.

Як у Харкові вакцинуватися людям старше 65 років: інструкція
Суспільне Харків

"Самопочуття — вчора було гарно, сьогодні трошки болить місце уколу, трошки цей м'яз. Сказали, може бути температура, але я не відчуваю. Я на роботі сиджу й працюю", — каже Валентина.

Заступниця головного лікаря Харківської міської поліклініки №11 Тетяна Округова розповіла, що їхній заклад отримав 200 доз корейської вакцини, і ще очікують на китайську вакцину CoronaVac для щеплення людей 65+ та маломобільних груп населення.

За її словами, сімейні лікарі їм подали списки охочих вакцинуватися, і нині вони обдзвонюють людей і запрошують на вакцинацію. За два дні провакцинували 110 людей, каже Округова.

Щодня у медзакладах Харкова мають вакцинувати 30-40 людей, говорить Горбунова-Рубан.

"Вона [вакцинація] розрахована на три дні, тому що заплановано вакцинувати кожній бригаді, яка займається вакцинацією, кожен день від 30 до 40 людей. І враховуючи, що там флакончик на 10 людей, тобто кількість людей повинна бути кратною 10, щоб використати всю вакцину", — сказала віцемерка.

Що відомо

  • 27 квітня Харківщина отримала 15 200 доз вакцини AstraZeneca-SKBio та понад 1170 доз Pfizer.
  • З 28 квітня люди старше 65 років можуть зробити щеплення від коронавірусу корейською вакциною AstraZeneca-SKBio. Щеплення роблять у 140 пунктах в області.
На початок