Білоруський активіст оскаржить рішення СБУ про його депортацію

Білоруський активіст оскаржить рішення СБУ про його депортацію

Ексклюзивно
Білоруський активіст оскаржить рішення СБУ про його депортацію
. YouTube

Білоруський активіст Олексій Боленков, якого 21 квітня після обшуків намагалася депортувати Служба безпеки, повідомив, що залишився в Україні та планує оскаржити дії правоохоронців.

Про це Боленков розповів у коментарі Суспільному.

"Я перебуваю в Україні. Звинувачень мені жодних не висунули, мене хочуть видворити з України, оскільки, за версією СБУ, я становлю загрозу національній безпеці. У чому це полягає, мені не пояснюють", – зазначив він.

Активіст повідомив, що нині користується послугами адвокатів від компанії "Міллер" та Української Гельсінської спілки з прав людини.

"Ми зараз будемо оскаржувати це рішення", – зауважив Боленков.

Він додав, що не може виїздити на територію Білорусі, оскільки там йому загрожує кримінальне переслідування.

"За законом рішення про мою депортацію має зараз бути призупинене до оскарження. Але ми підозрюємо, що співробітники СБУ можуть вивезти силою в обхід процесуальних норм", – пояснив активіст.

За його словами, під час обшуків 21 квітня правоохоронці вилучили в нього ноутбук та старі телефони.

Що сталося

21 квітня неурядова організація "Проєкт "Без кордонів", яка захищає права вимушених переселенців, повідомила про обшуки у громадянина Білорусі Олексія Боленкова, який протягом останніх років мешкає в Україні. За даними організації, Служба безпеки планує вислати Боленкова до Білорусі. Джерела у правоохоронних органах підтвердили Суспільному цю інформацію.

Олексій Боленков – білоруський та український активіст, народився у місті Жлобин у Білорусі. Боленков брав участь у протестах на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках. Сам активіст називає себе прибічником анархізму.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок