Як у магазині не натрапити на фальсифікат. Пояснює експертка

Як у магазині не натрапити на фальсифікат. Пояснює експертка

Ексклюзивно
Як у магазині не натрапити на фальсифікат. Пояснює експертка
. Unsplash

З початку року Держпродспоживслужба вилучила з обігу понад 30 тонн продуктів, які не відповідають якості чи є фальсифікатом. Серед них переважає "молочка", а лідер – вершкове масло. Як визначити чи є продукт фальсифікатом – в ефірі Українського радіо розповіла старша експертка проєкту ЄС Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні Яна Добідовська.

Що можуть сфальсифікувати виробники

Експертка розповідає, що якщо раніше підробку можна було зайти у невеликих магазинчиках чи на ринках, то зараз натрапити на фальсифіковану продукцію можна навіть у великих мережах.

"Може фальсифікуватися виключно маркування – коли наносять маркування, роблять етикетки відомої компанії, а в середині буде дійсно масло вершкове, яке відповідає всім вимогам до такого масла", – зауважує Яна Добідовська.

За її словами, це роблять, бо є виробники, які тримають високу якість і займають велику частку ринку.

"Не називаючи торговельні марки, можу сказати, що вони виявляли в великих торговельних мережах продукти та бачили, що це підроблене маркування, або таки ж їх пакування, але з іншим продуктом. Тоді вони проводять дослідження як їх пакування потрапила до певних виробників", – розповіла експертка.

Як виявити фальсифікат

Добідовська радить споживачам цікавитися тією інформацією, де є відомості про тих виробників, які помічені в фальсифікаціях.

"Я точно знаю, у яких виробників я не буду купувати. Це також є стимулом для тих виробників виправляти таку ситуацію. Ця інформація є у вільному доступі", – розповіла вона.

Друге, на що радить звертати увагу Добідовська, це – ціна: "Ми маємо розуміти, що справжнє вершкове масло зараз не може коштувати 20-25 гривень. Вважаю, що зараз ціна на такий продукт має бути не нижче 50 гривень за 200 грамів. Треба дивитися на сам процес виготовлення вершкового масла, кількість молока, яке йде на його виготовлення, люди, які беруть участь в процесі, інші витрачені ресурси, з усього цього складається ціна на остаточний продукт".

Водночас експертка зазначила, що в цій царині є не лише негатив. Зараз у державі намагаються покращити стан якості продуктів. Контроль зараз перебуває у процесі гармонізації з європейськими вимогами та багато чого вже зроблено, підкреслює вона: "Є Закон "Про надання інформації споживачам", де чітко зазначено, що має бути на етикетці, яке маркування повинно наноситись, є передбачені штрафи за введення в оману споживача з вилученням цієї продукції. Зараз вже в Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про зміни, щоб далі покращувати цю ситуацію".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок