У Черкасах пересадили нирку жінці з Чернігівщини

У Черкасах пересадили нирку жінці з Чернігівщини

У Черкасах пересадили нирку жінці з Чернігівщини
. Суспільне: Черкаси

У Черкаському обласному онкодиспансері Ярославі Алєксєйченко із Чернігівщини пересадили нирку. На Черкащині це вже четверта успішна трансплантація нирки, розповів Суспільному завідувач обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску.

Донором органу став батько чернігівки.

За словами Ярослави, проблеми із нирками у неї розпочалися ще у 2017-ому. Але рік тому ситуація загострилася. Коли ж по телевізору побачили сюжет про першу трансплантацію – вирішили діяти, розповіла жінка. Нині почувається добре:

"Відчуття незрівнянні, кращі, ніж на діалізі, після діалізу дуже погано було, голова боліла, слабість, рвота, день зводився. Тим паче діалізу у Ічні немає, є у Прилуках, а це за 35 км".

У Черкасах пересадили нирку пацієтці з Чернігівщини
Суспільне: Черкаси

"Поділитися" ниркою із донькою планувала мама Тетяна. Але після аналізів і досліджень, медики порадили шукати іншого донора, зауважила Ярослава. Донором зголосився стати батько – дослідження показали, що він придатний для такої операції.

У Черкасах пересадили нирку пацієтці з Чернігівщини
Черкаський обласний онкодиспансер

За операційним столом лікарі працювали майже чотири години. Трансплантація – не шаблонна хірургія, кожен випадок тут індивідуальний і Ярослава – не виняток, зауважив завідувач обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску. Тому під час пересадки медикам довелося боротися ще й із тромбозом судин.

"Була необхідність у повторному операційному втручанні: видаленні тромбів. Все наразі добре, але ця нирка дуже важко далася", – розповів лікар.

У Черкасах пересадили нирку пацієтці з Чернігівщини
Суспільне: Черкаси

За словами пані Тетяни, побачити доньку усміхненою і, головне, здоровою – найбільша радість. Цим завдячує лікарю і його команді професіоналів.

"Ми вдячні йому, це лікар від Бога, побільше б таких. Нехай Бог дає йому здоров’я, в нього золоті руки".

У Черкасах пересадили нирку пацієтці з Чернігівщини
Суспільне: Черкаси

На Черкащині це четверта успішна трансплантація нирки. Для пацієнтів пересадка безкоштовна, витрати повністю покриває держава, розповів Роман Морару-Бурлеску.

"По факту це четверта нирка, і не з Черкас. З однієї сторони тішить, десь прикро, тому що ми не можемо допомогти черкаським пацієнтам, які мають таку проблему. Поки що не працюють бази заборів органів".

Читайте також: Нирка від матері: у Черкасах вперше провели операцію з трансплантації

Нині треба виходити за межі родинних трансплантацій, зауважив завідувач, майбутнє якраз за банками органів. А кожне життя варте того, щоб його врятувати, вважає Ярослава.

Що відомо

У Черкасах у листопаді 2020 вперше в області провели операцію з трансплантації нирки. Про це Суспільному повідомив завідувач обласного центру онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску. Операція тривала шість годин, працювало п'ять лікарів.

На початок