У Нідерландах хакери залишили без сиру найбільшу мережу супермаркетів

У Нідерландах хакери залишили без сиру найбільшу мережу супермаркетів

У Нідерландах хакери залишили без сиру найбільшу мережу супермаркетів
. Ілюстративне фото: pixabay

У найбільшій нідерландській мережі супермаркетів Albert Heijn закінчився фасований сир через кібератаку на логістичну компанію Bakker Logistiek, яка займається зберіганням та постачанням продуктів.

Як повідомляє NOS, компанія постраждала внаслідок атаки із застосуванням хакерської програми, яка зашифрувала пристрої з їхньої мережі та порушила логістичні операції. В обмін на розблокування мережі хакери вимагали у власників компанії гроші.

"Ми більше не могли отримувати замовлення від клієнтів. А на наших складах ми більше не знали, де знаходяться продукти. Це дуже великі склади – це не просто знайти на ньому піддон. Також ми більше не могли планувати наші перевезення – у нас є сотні вантажівок", – розповів директор Bakker Logistics Тун Верховен.

Цей збій привів до нестачі деяких продуктів харчування, особливо сиру, в найбільшій мережі супермаркетів Нідерландів Albert Heijn. У відповідь компанія розмістила на своєму вебсайт повідомлення, яке попереджає покупців про обмежену доступність фасованого сиру.

Згодом Тун Верховен повідомив, що компанії вдалося розв'язати проблему і поновити роботу комп’ютерної мережі, пише Omroep Flevoland.

"Ми подали скаргу, і тепер вона перебуває в судових органах. Ми не робимо жодних подальших заяв з цього приводу. Ми дуже багато працювали протягом останніх шести днів, щоб наші інформаційні системи знову запрацювали", – додав він.

Директор компанії підозрює, що злам пов'язаний з витоком у Microsoft Exchange Server, про який стало відомо минулого місяця. При цьому він не розповів, чи виплатила Bakker Logistics хакерам гроші.

Що відомо

  • На початку квітня хакери опублікували персональні дані 533 мільйонів користувачів Facebook зі 106 країн. Також у мережу потрапили дані засновника соцмережі Марка Цукерберга.
  • Російські хакери отримали доступ до електронної пошти міністра нацбезпеки США в адміністрації колишнього президента Дональда Трампа Чеда Вульфа.
  • 2 березня компанія Microsoft повідомила про масштабну кібератаку, яку здійснила група хакерів Hafnium, пов'язана з урядом Китаю. В компанії заявили, що хакери використовують слабкі місця поштового сервісу Exchange.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок