На Полтавщині лишилося 4 тисячі доз вакцини від COVID-19: наскільки вистачить

На Полтавщині лишилося 4 тисячі доз вакцини від COVID-19: наскільки вистачить

На Полтавщині лишилося 4 тисячі доз вакцини від COVID-19: наскільки вистачить
. Суспільне Полтава

На Полтавщині залишилося близько 4 000 доз вакцини від коронавірусу. Такої кількості має вистачити до кінця тижня. Про це Суспільному розповіла координаторка з вакцинації в регіоні Ольга Бастаногова.

Наступного тижня в область мають привезти нову партію китайського препарату. А вакцину від індійського виробника, якою щеплюють нині, очікують щонайшвидше наприкінці місяця.

Полтавець Володимир Солодкий на вакцинації
Полтавець Володимир Солодкий на вакцинації.

В обласній лікарні щеплюють від коронавірусу близько місяця. Вакцинуватися сюди прийшов полтавець Володимир Солодкий. Чоловік працює лікарем.

"Після введення вакцини болючих відчуттів взагалі немає. Все нормально. Відчуваю себе добре. Провакцинувався через те, що кількість захворювань на коронавірус дуже зростає, побоююся за своє життя", розповідає медпрацівник Володимир Солодкий.

В лікарні працює мобільна бригада, також – стаціонарний пункт. В останньому лишилося близько двохсот доз вакцини від коронавірусу. Бригада ж отримує препарати у центрі дитячої імунології, де їх зберігають. Видають їм по сто доз на день.

Кабінет вакцинації
Кабінет вакцинації. Суспільне Полтава

"Кожна вакцина розрахована на десять людей, десять доз. Дійсна шість годин після відкриття. Температура – 6-8 градусів (тепла – ред.). Зараз ідуть за списком медичні працівники, військові, соціальні працівники та люди віком 80+. Ця категорія щеплюється зараз", каже членкиня мобільної бригади з вакцинації від COVID-19 Аліна Бостан.

Вакцина в спеціальному боксі
Вакцина в спеціальному боксі. Суспільне Полтава

А у полтавському центрі первинної медико-санітарної допомоги № 1 вакцина закінчилася напередодні.

" 2000 доз ми отримали. Ми розпочали свою роботу з 8 березня, працювали майже без вихідних днів, щепили цільові групи двома тисячами доз вакцин. Ми їх всі використали на 6 квітня. Менш ніж 90 людей ми не щеплювали щодня. Були дні, в які ми щепили й по 160-170 людей за день", каже директор центру медико-санітарної допомоги № 1 у Полтаві Віталій Павленко.

Тих доз вакцини від коронавірусу, які на 7 квітня залишилися в області, має вистачити до кінця тижня.

На Полтавщині лишилося 4 тисячі доз вакцини від COVID-19
На Полтавщині лишилося 4 тисячі доз вакцини від COVID-19. Суспільне Полтава

"Можливо, невеличкий запас буде на наступний тиждень, якраз до отримання наступної партії. На наступному тижні планується отримання вакцини «Sinovac». Зараз відбувається навчання мобільних бригад, які будуть вакцинувати цією вакциною. Дана вакцина буде призначена для маломобільних груп населення, тобто, тих, хто не може дійти до пунктів щеплень. Вона є однодозова, тому дуже легка у використанні", говорить координаторка з щеплення на Полтавщині Ольга Бастаногова.

Нова вакцина від коронавірусу – китайського виробництва. А нині жителям Полтавщини щеплення роблять індійською. Її потрібно вводити двічі.

Вакцина CoviShield
Вакцина CoviShield. Суспільне Полтава

"Ревакцинацію треба проводити, якщо вкололи «AstraZeneca», треба нею і проводити. Якщо людина, наприклад перехворіла, то краще, можливо, потягнути із ревакцинацією. Імунітет в людини уже є. Нащо його ще стимулювати? Краще його простимулювати через пару місяців, коли він буде знижуватись", розповідає заступник директора департаменту охорони здоров’я Полтавщини Юрій Курилко.

За словами координатори з вакцинації Ольги Бастаногової, нині в області щепили близько 16 тисяч людей. А нову партію індійської вакцини очікують приблизно наприкінці квітня – на початку травня. Нагадаємо, понад 19 тисяч доз вакцини привезли на Полтавщину увечері 24 лютого. Наступного дня почали щеплювати жителів регіону.

На початок