З чого складатиметься державний іспит з української мови для посадовців

З чого складатиметься державний іспит з української мови для посадовців

З чого складатиметься державний іспит з української мови для посадовців
. Unsplash

Державний іспит для посадовців з метою визначення рівня володіння українською мовою складатиметься з чотирьох частин. За його підсумками можна буде отримати відповідний сертифікат.

Національна комісія зі стандартів державної мови розповідає, що з 16 липня 2021 року почнуться іспити на рівень володіння державною мовою. Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: "Культура мова" (24 тестові задання), "Читання" (20 тестових завдань), "Письмо" (1 завдання відкритого типу) та "Говоріння" (2 завдання відкритого типу).

Там зазначили, що у межах тестових завдань кожна правильна відповідь дорівнює 1 балу. Максимальна кількість балів, яку можна набрати за виконання завдань частини "Культура мови", — 42, за "Читання" — 20, за "Письмо" — 37 балів, за "Говоріння" — 59 балів (29 балів за діалог, 30 балів — за монолог). Таким чином, претендент або претендентка, правильно виконавши всі завдання, може отримати максимум 158 балів.

Нацкомісія наголошує, що всі чотири частини іспиту рівноважні, результат за кожну становитиме максимум 25% від загальної оцінки.

"Щоб успішно скласти іспит, результат за кожну із частин іспиту повинен бути не нижчим за половину від максимально можливої кількості балів (для "Культури мови" – 21 бал, для "Читання" – 11 балів, для "Письма" –19 балів, для "Говоріння" – 30 балів). Кількість балів за кожну частину буде пропорційно конвертована у відсотки", — зазначили у відомстві.

Для отримання державного сертифіката про достатній рівень володіння державною мовою, необхідно набрати 80 і більше балів (мінімум 50% + 1 бал), високий – 127 і більше балів (мінімум 80% + 1 бал). Зразок іспитової роботи можна переглянути тут.

Що відомо

  • Верховна рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Президент підписав його 15 травня 2019 року.
  • З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна буде за результатами саме цього іспиту.
  • Основне призначення спеціального іспиту – виявити рівень володіння українською мовою особами, які претендують на обрання чи призначення на посади й зобов’язані застосовувати українську мову під час виконання службових обов’язків.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок