У кількох областях діяла мережа агітаторів за захоплення влади та зміну меж кордону України - СБУ

У кількох областях діяла мережа агітаторів за захоплення влади та зміну меж кордону України - СБУ

У кількох областях діяла мережа агітаторів за захоплення влади та зміну меж кордону України - СБУ
. Служба безпеки України

Міжрегіональна мережа інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні та порушення територіальної цілісності держави, діяла в кількох областях, повідомили 2 квітня у прес-службі Служби Безпеки України. Фахівці провели обшуки у квартирах підозрюваних у Чернігівській, Сумській областях, Запоріжжі та Одесі.

Правоохоронці вилучили комп'ютери та мобільні телефони. За інформацією СБУ, агітатори виконували завдання з Росії.

У Конотопі Сумської області чоловік закликав до зміни державного кордону через одну із заборонених соцмереж. Як повідомила речниця СБУ в Сумській області Олеся Рапута, за даними досудового слідства, чоловік отримував інформацію через контакти в соцмережі і публікував її. Йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу. З початку року це вже третій подібний випадок на Сумщині. "Матеріали стосовно ще двох прибічників "руського миру" направлено до суду", - повідомила Рапута.

У кількох областях діяла мережа агітаторів за захоплення влади та зміну меж кордону України - СБУ
Служба безпеки України

У Чернігові, за версією СБУ, чоловік поширював в інтернеті інформацію із закликами щодо зміни меж державного кордону та неправдиві дані, які можуть дискредитувати українських військових. Правоохоронці вважають, що чоловік адміністрував кілька груп у соцмережах з різних акаунтів. У них він публікував інформацію з російських пропагандистських видань. Щодо його дій відкрите кримінальне провадження за статтею 110 ККУ - "посягання на територіальну цілісність і недоторканість України".

У Прилуках Чернігівської області чоловік, за версією правоохоронців, на власній сторінці закликав до захоплення державної влади. Йому повідомили про підозру за статтею 109 - "дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади" Кримінального кодексу України.

У Запоріжжі фахівці СБУ припинили діяльність чоловіка, який у забороненій соцмережі закликав до порушення територіальної цілісності Україні. Також в СБУ вважають , що підозрюваний може бути причетним до діяльності незаконних збройних формувань в ОРДЛО.

В Одесі адміністратор груп у соціальних мережах закликав до порушення громадського порядку, повалення конституційного ладу та зміни меж державного кордону, вважають у СБУ. Йому повідомили про підозру за ч.1 статті 110 Кримінального кодексу України.

Суспільне не має коментарів підозрюваних або їх представників, але готове опублікувати їх позицію.

Що відомо

  • Санкції ч.1 статті 109 передбачають позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої, ч. 2 - обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією майна або без неї.
  • Санкції ч. 1 статті 110 Кримінального кодексу передбачають позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна або без неї.
На початок