Тульчин на Вінниччині змагатиметься за звання "культурної столиці України"

Тульчин на Вінниччині змагатиметься за звання "культурної столиці України"

Тульчин на Вінниччині змагатиметься за звання "культурної столиці України"
. expedicia.org

На звання "культурної столиці України" претендує місто Тульчин, що на Вінниччині. Заявку на участь у конкурсі подала міськрада: підготували проєкт "Чотири ноти, що обʼєднали світ. Тульчин — столиця Щедрика". Про це Суспільному розповів міський голова Валерій Весняний.

Статус "культурної столиці" можуть надати громаді, населення якої менше 100 тис. осіб і яка спроможна реалізувати річну програму культурно-мистецьких проєктів. Відбирати та оцінювати подані проєкти від міст-учасників конкурсу будуть до 15 грудня.

Чому вирішили взяти участь у конкурсі

"Багато років побутує думка серед широкого кола фахівців культури і мистецтв про те, що місто Тульчин – духовна столиця Поділля, де гармонійно поєдналися високі культурні досягнення зі знаковими історичними подіями", — каже Валерій Весняний.

Додає, багато видатних історичних постатей від 17-го по 20-е століття проживали або відвідали Тульчин, залишивши свій внесок у розвиток громади. Серед них, зокрема, і композитор Микола Леонтович.

Проєкт "Чотири ноти, що об’єднали світ. Тульчин – столиця Щедрика"

"Назва нашого проєкту пов’язана зі всесвітньовідомою мелодією "Щедрика", яку знають на всій планеті як Різдвяну мелодію "Сarol of the bells". Тульчин хоче нагадати світу ім’я автора цієї мелодії, з метою популяризації постаті композитора Миколи Леонтовича, який третину свого життя жив і працював у нашому місті", — розповідає начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міськради Катерина Третьякова.

Культурно-мистецькі проєкти Тульчина

У Тульчині на території пам’ятки архітектури ХVIIIстоліття Палацу Потоцьких у 2017, 2018 та 2019 роках проводили Міжнародний фестиваль Operafest Tulchyn. У звʼязку з карантинними обмеженнями 2020 захід не відбувся, розповідає Валерій Весняний.

У рамках конкурсу "Малі міста — великі враження" Тульчинська міська рада тричі ставала переможцем, презентуючи мистецький проєкт "Леонтович Арт-Квартал", скульптурну композицію "Щедрик" та креативний простір "Меридіан Щедрик". У рамках останнього в місті з’явилися нові концептуальні мурали, алея музичних інструментів, інтерактивна "співоча" інсталяція-лавка Леонтовича та інші вуличні арт-об’єкти.

У листопаді 2019 реалізували культурно-мистецький проєкт "Ревіталізація музею-квартири Леонтовича в музей мелодії пісні “Щедрик” шляхом діджиталізації фондів та створення фізичного та віртуального інтерактивнокомунікативних просторів", розповідає Катерина Третьякова.

Читайте також

  • Більше 500 картин за 12 років написала художниця з Вінниці
  • У Вінниці взялися за реконструкцію площі біля музею Коцюбинського
На початок