На Рівненщині – нерестова заборона на вилов раків і риби. Що варто знати

На Рівненщині – нерестова заборона на вилов раків і риби. Що варто знати

На Рівненщині – нерестова заборона на вилов раків і риби. Що варто знати
.

З 1 квітня на території Рівненщини вводиться в дію нерестова заборона на вилов раків та риби. На річках вона діятиме до 30 травня, на озерах і водосховищах до 10 червня, у протоках і гирлах річок до 30 червня. Її запроваджують для збереження популяції водних ресурсів.

За словами державного інспектора з охорони навколишнього середовища Романа Чабанюка, в цей час заборонено ловити рибу більш ніж на одну вудку, та з використанням човнів.

"Згідно зі статтею 85 Кодексу про адміністративні правопорушення, передбачається штраф від 34 до 680 гривень. Окремо нараховуються збитки на кожну виловлену особину. Також існує кримінальна відповідальність. А саме згідно зі статтею 289, передбачено штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень або позбавлення волі на строк до 3 років з конфіскацією засобів ловлі", – розповів державний інспектор з охорони навколишнього середовища Роман Чабанюк.

Таке обмеження Рівненський рибоохоронний патруль вводить тричі на рік:

  • з 01 квітня по 30 червня - у нерестовий період;
  • з 20 серпня по 30 вересня - на період другого линяння;
  • з 01 грудня по 31 березня - на період виношування ікри.

Заборона пов'язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень. Концентрація ікряних самок на так званих репродуктивних полях відбувається у квітні-травні, а виношування личинок самками може тривати до кінця червня.

В час линяння та виношування ікри раки не захищені та малорухомі, що й робить їх легкою здобиччю браконьєрів.

Що ж до заборони вилову риби в цей період, то нерестовищами вважають ділянки водойм, де відбувається нерест риб, зокрема:

  • мілководні, зарослі м’якою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм;
  • глибоководні ділянки водойм з турбулентним рухом води, кам’янистим та піщаним дном;
  • стариці, заплави та заливні луки на річках, озерах, водосховищах та інших водоймах.

Дозволяється любительське рибальство, на водоймах загального користування, з берега за межами нерестовищ однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком або спінінгом.

Що відомо

  • Після закінчення заборони дозволено одній людині за добу перебування на водоймі загального користування виловити не більше 30 раків. Мінімальний його розмір повинен бути не менше, ніж 10 см.
  • Обмеження тривають не тільки у період нересту, линяння та виношування ікри. В час відсутності заборони раків не можна ловити у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування та не більше тридцяти штук на одну людину руками або раколовкою, діаметром не більше 70 сантиметрів.
  • За перевищення добової норми вилову раків передбачена адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф від 340 до 680 грн). Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожний екземпляр незаконно виловленого рака.
На початок