Рік пандемії на Вінниччині: як ми його прожили та чим запамʼятався

Рік пандемії на Вінниччині: як ми його прожили та чим запамʼятався

Рік тому на Вінниччини підтвердили перший випадок коронавірусу. Рік обмежень, маскового режиму і соціальної дистанції. Відтоді в області на COVID-19 захворіли майже 54 тисячі людей. За рік ми навчилися працювати віддалено, вдома у піжамах вчилися й школярі, а лікарі — змінили халат на захисні костюми, маски, респіратори, окуляри, щитки й рукавички.

Світова пандемія почалася торік 11 березня. За день - на три тижні по усій Україні впровадили загальнодержавний карантин. Під час першої хвилі в області - дітей із COVID-19 приймала інфекційна лікарня, дорослих - перша міська. Далі визначили низку опорних лікарень.

Аби знизити темпи поширення вірусу - учні і студенти вчилися дистанційно, у форматі онлайн тренування, спортивні змагання та фестивалі. Заборонили залізничне, авіа і автобусне сполучення.

У громадський транспорт спочатку пускали по 10 людей, потім по 30.

Перший підтверджений випадок COVID-19 у Вінниці зафіксували торік цього дня. Захворіла медсестра другого пологового будинку Вінниці, вона спілкувалася з родичами, які повернулися з Польщі.

За кілька днів COVID-19 виявили і в наймолодшого пацієнта 2-річного Павлика Лутковського з Чернівецького району. Тоді дитину — врятували. Але за рік — не оговтавшись від наслідків — Павлик помер.

Рік пандемії на Вінничині, як ми його прожили та чим запамʼятався
ФБ: Геннадій Вацак

Першою на Вінниччині одужала від коронавірусу 83-річна бабуся.

Другий день Пасхи приніс першу смерть від ускладнень. Померла 79-річна жителька Калинівського району.

Обмеження торкнулося і поминальних днів. Цвинтарі — закрили.

Без зустрічі світанку, шкільного вальсу і останнього дзвоника— залишилися випускники.

Попри пандемію, — вінничани все ж відпочивали. І не лише в Україні, а й за кордоном. На початку березня, у Республіці Перу, де запровадили воєнний стан, “застрягли” 10 вінницьких туристів. Такі проблеми з поверненням додому туристів не налякали. Щойно кордони відкрили — знову у подорож.

Рік пандемії на Вінничині, як ми його прожили та чим запамʼятався

У вересні-жовтні медики заговорили про другу хвилю пандемії. Тоді ж під ковідні ліжка почали перепрофільовувати цілі відділення. Однак місцевих виборів не скасували. До хворих із коронавірусом скриньки приносили в палати.

Різдвяно-новорічні свята зустрічали онлайн. А після ми пішли на загальнодержавний локдаун.

Батарейки, лампочки, шкарпетки, канцелярію, сірники, — купити в крамницях можна було лише онлайн. З середини лютого кількість хворих на COVID -19 в області почала стрімко зростати. І це третя хвиля пандемії. Вірус мутував. Штам британського вірусу на Вінниччині підтвердили в Німецькій лабораторії.

Вакцину — “Covishield AstraZeneca ” індійського виробництва - на Вінниччину привезли 24 лютого. Першою щепилася сімейна лікарка Людмила Бойко.

Рік пандемії на Вінничині, як ми його прожили та чим запамʼятався

Натепер вакцинувалося 4 750 медиків. Зараз щеплення від COVID-19 роблять військовим і соцпрацівникам. Загалом на Вінниччині від початку пандемії занедужали майже 54 тисячі людей (53 866). Помер 941 пацієнт. Побороли недугу понад 33 тисячі жителів області. (33 458). Маска, як була так і залишається. У закладах харчування з`явилися антиковідні кулі.

На початок