Контейнеровоз довжиною 400 метрів застряг у Суецькому каналі й спричинив затор

Контейнеровоз довжиною 400 метрів застряг у Суецькому каналі й спричинив затор

Контейнеровоз довжиною 400 метрів застряг у Суецькому каналі й спричинив затор
. Ілюстративне фото, Unsplash

Величезне вантажне судно заблокувало Суецький каналСудноплавний канал в Єгипті, який з'єднує Середземне й Червоне моря та дозволяє сполучення між Європою й Азією максимально коротким шляхом у Єгипті. Його знесло з курсу поривом вітру, і через корабель на одному з найважливіших світових судноплавних маршрутів повністю зупинився рух в обидві сторони.

Як пише The Guardian, величезний контейнеровоз під прапором Панами завдовжки 400 метрів і завширшки 60 метрів прямував з Китаю до Нідерландів. Судно застрягло у єгипетському каналі під час подорожі на північ від Червоного моря до Середземного. Ніс та корма корабля застрягли по обидва боки водного шляху.

Cetwmrbq rfyfk
Корабель. vesselfinder.com

Видання зазначило, що у попередніх повідомленнях писали, що судно втратило потужність, але оператор Evergreen Marine Corp згодом повідомив, що контейнеровоз випадково сів на мілину після того, як його "штовхнув" порив вітру. Загалом судно заблокувало проїзд для щонайменше 15 інших кораблів.

Ever Given — це одна з нової категорії судів, названих надвеликими контейнеровозами (ULCS), деякі з яких були навіть занадто великими для Панамського каналу, що з'єднує Атлантичний і Тихий океани.

Доктор Сал Меркольяно морський історик з американського штату Північна Кароліна, розповів BBC, що подібні інциденти трапляються рідко, але можуть мати "величезні наслідки для світової торгівлі".

"Це найбільше судно, яке коли-небудь сіло на мілину в Суецькому каналі", - сказав він, додавши, що корабель застряг в насипу і втратило потужність і здатність керувати.

Він пояснив, що якщо корабель не вдасться витягти під час припливу, то його доведеться розвантажувати. Як повідомив представник Управління Суецького каналу, операція з переміщення Ever Given, яка може включати видалення великої кількості піску навколо судна, може зайняти кілька днів.

У 2017 році японський контейнеровоз заблокував канал після того, як сів на мілину через механічні проблеми. Уряд Єгипту поглибив і розширив 150-річний канал у 2015 році.

Суецький канал — один із найжвавіших каналів у світі, який служить ключовою ланкою між Європою та Азією для контейнерних суден. Через нього щодня проходять мільйони тонн вантажу. Через Суецький канал проходить 10 відсотків всієї міжнародної морської торгівлі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок