"Де мої 16500?". В харківських театрах обурилися заяві голови ОДА

"Де мої 16500?". В харківських театрах обурилися заяві голови ОДА

"Де мої 16500?". В харківських театрах обурилися заяві голови ОДА
. Суспільне Харків

Працівники театрів Харкова збираються йти на мітинг, якщо до кінця тижня не отримають зарплату. Кажуть, виплати зменшили з початком локдауну, а заява голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук про те, що середня зарплата в закладах культури становить 16,5 тисяч гривень, не відповідає дійсності.

До майбутньої вистави у театрі ляльок імені Афанасьєва готується Олег Заблоцький. За минулий місяць він отримав менше тисячі гривень зарплати.

Театри
Олег Заблоцький. Суспільне Харків

"Виплатили, звісно, сльози. Важко. Треба виживати і ходиш сюди — це ж не від хорошого життя", — каже механізатор ляльок Олег Заблоцький.

Зарплатню працівникам театру зменшили з початком локдауну, розповідає актор Володимир Шапошніков.

"У травні, коли дозволили вже приходити на роботу і репетирувати, запустили метро, ми приходили й репетирували одну прем'єру, другу і третю", — згадує актор театру Володимир Шапошніков.

Театри
Володимир Шапошніков. Суспільне Харків

За лютий актори отримали близько 10% від зарплатні.

"Якщо брати мою зарплату, артиста вищої категорії з усіма надбавками, то я отримав 1350 гривень. Мав би отримати, якщо за весь лютий, 11400 гривень, — розповідає Володимир Шапошніков.

Театри
Геннадій Гуриненко. Суспільне Харків

Заслужений артист України Геннадій Гуриненко мав отримати близько 14 тисяч гривень.

"На руки я отримав близько півтори тисячі. Затримки були, скажімо, не суттєві — ми могли їх якось пережити. Але те, що було зараз, обурило багатьох", — розповідає Геннадій Гуриненко.

Театри
Суспільне Харків

Минулого тижня депутати облради внесли зміни до бюджету на 2021 рік та надали додаткові 30 мільйонів гривень на підтримку театрів та закладів культури. Усього на їхню діяльність передбачили 54 мільйони гривень, сказала голова обладміністрації Айна Тимчук. За інформацією Департаменту культури і туризму, торік на цю ж сферу надали 133 мільйони гривень.

"Сьогодні середня заробітна плата в театрах, ми підрахували, 16,5 тисяч гривень. Це висока зарплата, якщо середня, ви чули на минулій сесії, це цифра — до 12 тисяч", — пояснювала після сесії голова ОДА Айна Тимчук.

Театри
Суспільне Харків

Цифри не відповідають реальності, кажуть представники театрів.

"Це образило, скоріш за все, всіх. Бо, по-перше, такої суми ніколи не отримували, а якби й отримували, то це за умови 100% надбавки", — каже актор театру Володимир Шапошніков.

Театри
Суспільне Харків

Сума, яку озвучила Тимчук, може бути некоректною, визнала директорка обласного Департаменту культури та туризму Людмила Терещенко.

"Ми зробили запит на Департамент фінансів з роз'ясненням щодо алгоритму підрахунку, бо нам самим це теж цікаво — наші розрахунки відрізняються. За розрахунками Департаменту культури і туризму, за 2020 рік середня заробітна плата у театрах склала 6900 гривень, — cказала Терещенко.

Театри
Суспільне Харків

Зарплати працівникам театрів обіцяють виплатити цієї п'ятниці, 19 березня.

"Вчора, 16 березня, було опубліковано та підписано рішення обласної ради. Тепер ми маємо підстави для того, щоб зробити виплати", — запевнила Людмила Терещенко.

Театри
Суспільне Харків

На знак протесту 22 березня працівники театрів планують вийти на мітинг до Харківської ОДА.

Що відомо

  • Театрам надали гроші з бюджету Харківщини на сесії облради 11 березня
На початок