Франція використовуватиме вакцину AstraZeneca попри можливі побічні ефекти

Франція використовуватиме вакцину AstraZeneca попри можливі побічні ефекти

Франція використовуватиме вакцину AstraZeneca попри можливі побічні ефекти
. АР

Уряд Франції вирішив не припиняти вакцинацію свого населення препаратом від Oxford/AstraZeneca попри повідомлення кількох європейських країн про випадки тромбозу у людей, що отримали щеплення.

Як повідомляє BFM TV, про це заявив міністр охорони здоров’я країни Олів’є Веран.

"За даними Національного агентства з безпеки лікарських засобів, яке дотримується рекомендацій Європейського агентства з лікарських засобів, нема потреби припиняти вакцинацію препаратом AstraZeneca. Дослідження проводяться систематично кожен раз, коли оголошується серйозний побічний ефект. Серед 5 мільйонів європейців у 30 людей були порушення згортання крові", – підкреслив він.

За словами посадовця, немає жодних підтверджень, що використання препарату пов’язане зі статистично значущим ризиком підвищення тромбозу.

"Це не є статистичним ризиком. З 5 мільйонів європейців, невакцинованих, можна було б очікувати, що у 30 з них також спостерігаються порушення згортання крові. Це називається співвідношенням ризику і користі. Воно перевищує ризик на даному етапі", – переконаний міністр.

Водночас Веран зазначив, що дослідження можливих ризиків застосування вакцини не припиняється, й у разі, якщо будь-яка небезпека буде виявлена, міністерство негайно відреагує на неї.

Що кажуть у ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я також вважає, що немає жодних причин зупиняти вакцинацію препаратом Oxford/AstraZeneca.

"Так, ми повинні продовжувати застосовувати вакцину AstraZeneca. Немає причин не використовувати її", – заявила прессекретарка ВООЗ Маргарет Харріс 12 березня під час брифінгу ООН у Женеві.

У ВООЗ переконані, що користь вакцини AstraZeneca перевищує можливі ризики, пов’язані із нею.

"Позиція Комітету з оцінки ризиків фармаконагляду Європейського агентства з лікарських засобів полягає в тому, що переваги вакцини, як і раніше, переважують її ризики, і вакцину можна продовжувати вводити, поки триває розслідування випадків тромбоемболічних подій", — ідеться у повідомленні пресслужби ВООЗ за підсумками брифінгу 12 березня.

Що відомо

  • Дев'ять європейських країн призупинили щеплення свого населення від COVID-19 препаратом AstraZeneca через випадки утворення тромбів після застосування вакцини.
  • Зокрема, вакцинацію вакциною призупинили Данія, Норвегія, Ісландія, Італія і Австрія, Естонія, Латвія, Литва та Люксембург. Італія і Австрія припинили використання певних партій препарату як запобіжний захід.
  • Водночас Управління охорони здоров’я Данії не підтвердило наявність прямого зв’язку між застосуванням препарату та підвищеним тромбоутворенням.
  • Агентство з лікарських засобів Данії та аналогічні установи інших країн разом із Європейським агентством із лікарських засобів (EMA) розпочали розслідування.
На початок