Затонулий човен, на який натрапив фрідайвер із Дніпра, це судно 18-го століття - експерт

Затонулий човен, на який натрапив фрідайвер із Дніпра, це судно 18-го століття - експерт

Затонулий човен, на який натрапив фрідайвер із Дніпра, це судно 18-го століття - експерт
. facebook.com/pavel.moseychuk

6 березня фрідайвер із Дніпра Павло Мосейчук під час чергового занурення у селі Біленьке Запорізької області натрапив на затонулий човен.

Павло відзняв відео, яке розмістив на особистій сторінці у Facebook. На думку дайвера, знахідка може бути козацькою чайкою.

На Запоріжжі фрідайвер із Дніпра знайшов затонулу козацьку чайку
www.facebook.com/pavel.moseychuk

Вільним дайвінгом Павло займається вже протягом 22 років. Ділиться, що окрім відчуття невагомості та свободи, завжди є шанс натрапити на щось незвичайне та цікаве.

На запитання про перші думки щодо знахідки каже так: "Я одразу зрозумів, що це щось старовинне. Потім прочитав, як виглядали кораблі у козаків і зрозумів, що це, швидше за все, він і є. Але щоб це стверджувати, я думаю, потрібно його підняти та показати фахівцям".

На Запоріжжі фрідайвер із Дніпра знайшов затонулу козацьку чайку. Або не чайку
https://www.facebook.com/pavel.moseychuk

Для того, аби з'ясувати, що за човен знайшов Павло, Суспільне звернулося по експертну оцінку до Дмитра Кобалії, гідроархеолога та голови відділу охорони пам’яток НЗ "Хортиця". Проаналізувавши відео, яке було відзняте дайвером, Дмитро Кобалія спростував думку, що це козацька чайка.

"Я можу сказати, що це не чайка, але з великою імовірністю одне з суден Дніпровської флотилії 1739 р. Воно було знайдено ще у 2018 році запорізькими рибалками. Цього року я планую провести його обстеження з метою занесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", - прокоментував відео Дмитро Кобалія.

Читайте також: Гідроархеологи дослідили затонулі човни поблизу Запоріжжя
На початок