Харківська облрада затвердила регламент: що змінюється

Харківська облрада затвердила регламент: що змінюється

Харківська облрада затвердила регламент: що змінюється
. oblrada.kharkov.ua

Депутати Харківської обласної ради VIII скликання після невдалої спроби на другій сесії у грудні 11 березня затвердили Регламент. Документ змінили в окремих статтях, а низку пропозицій відкинули.

Згідно з витягом з протоколу профільної постійної комісії, депутати розглянули й підтримали п'ять пропозицій від фракцій.

  • Змінили ч. 1 статті 12: тепер на пленарні засідання сесій депутати можуть збиратися у будь-який робочий день тижня, а не лише у четвер, як дотепер.
  • Змінили п. 1 статті 31, в якому йдеться про те, що на голосування ставляться всі пропозиції і правки, внесені депутатами облради в ході обговорення питання.
  • У ч. 8 ст. 14 прописали, що у виняткових випадках після розпорядження про скликання сесії до порядку денного можуть бути внесені питання, що підлягають негайному розгляду.
  • У ч. 12 статті 45 нової редакції Регламенту депутатів зобов'язали дотримуватися вимог закону України "Про запобігання корупції" та ст. 59-1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Регламент облради VIII скликання поповнився і новою статтею: як депутатам діяти, якщо електронна система для голосування не працює або засідання проходить поза межами Будинку рад.

Читайте також: На сесії Харківської обласної ради не працює система голосування: як голосують

В такому випадку голосування на сесії буде поіменним, і кожен присутній депутат, чиє ім'я голова Лічильної комісії назве, має вголос сказати своє рішення. Якщо депутат "за", то має підняти руку й сказати "за", якщо депутат "проти" чи "утримався", має сказати це вголос, не підіймаючи руки.

Що ще пропонували?

Депутати виносили на розгляд комісії й інші правки.

Фракція партії "Слуга народу" просила відправляти депутатам проєкти рішень та інші матеріали за п'ять робочих днів до сесії на електронну пошту, але комісія пропозицію не підтримала.

"Слуга народу" також просила заборонити регламентом промовцю на пленарному засіданні під час виступу використовувати образливі висловлювання, закликати до насильства, використовувати під час виступу неправдиві дані. Якщо промовець не реагує на зауваження головуючого, пропонували позбавити доповідача права продовжити виступ. Запропоноване на комісії не підтримали.

Фракція партії "Європейська солідарність" просила включити до регламенту пункт, в якому б українська мова була б визнана робочою, а у випадку, коли промовець, використовував би будь-яку іншу мову, депутатів мали б забезпечити перекладом. Правку з розгляду зняли.

"Європейська солідарність" також пропонувала проводити пленарне засідання сесії ради в режимі відеоконференції у випадку необхідності рішення невідкладних питань. Цю правку теж зняли з розгляду.

Що відомо

  • Вперше Регламент Харківської облради намагалися затвердити на другій сесії 24 грудня 2020 року. Тоді депутати деяких фракцій знайшли у документі помилки та вимагали його доопрацювання. За затвердження регламенту не вистачило голосів.
На початок