ДТП українського автобуса у Польщі: МЗС заявляє про п'ятьох загиблих

ДТП українського автобуса у Польщі: МЗС заявляє про п'ятьох загиблих

Оновлено
ДТП українського автобуса у Польщі: МЗС заявляє про п'ятьох загиблих
. Суспільне, колаж

Рейсовий автобус з 57 українцями, що рухався за маршрутом Познань — Херсон, у ніч на 6 березня потрапив у ДТП поблизу польського міста Кашице. Як повідомили Суспільному в МЗС України, у результаті аварії загинули п'ятеро українців, а не шестеро, як повідомлялося раніше. Одну людину вдалося реанімувати. Перша група з 24-х пасажирів вже вирушила в Україну.

Що трапилося

"Інформацію про аварію ми отримали близько 23: 50, — заявив TVN24 представник Підкарпатської пожежної охорони Марцін Бетлей. — Автобус врізався у відбійник і скотився у кювет. В автобусі їхали 57 осіб, у тому числі два водії. Він їхав у напрямку перетину кордону з Україною. Всі пасажири автобуса-українці".

До рятувальної операції залучили 30 пожежних команд — майже 100 пожежників, та 19 бригад фельдшерів і поліцейських. Також для транспортування загиблих та поранених долучили медичний та військовий гелікоптери.

Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив у Twitter, що зранку 6 березня консули виїхали на місце події та взаємодіють із місцевою владою і лікарнями для надання консульської допомоги українцям. Спочатку в МЗС повідомили про загибель шести громадян та 15 постраждалих, але згодом у відомстві Суспільному уточнили, що офіційно загиблими вважаються п'ятеро осіб, одну людину вдалося реанімувати. Кількість травмованих зросла до 35-ти.

"ДТП в Польщі: кількість постраждалих зросла до 35 українців. Усім надається необхідна медична та консульська допомога. Вдячні польській стороні за оперативну реакцію", — написав Ніколенко.

Інформацію про 35 постраждалих підтвердив і генеральний консул у Польщі Василь Павлюк, який вночі відвідав місце події. Він підтвердив загибель шістьох людей, ще близько десяти людей дістали важкі травми.

"Їхній стан дуже важкий, про п'ятьох з них лікарі не дають гарантії, що вони виживуть", — зазначив Павлюк.

У Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, шестеро загиблих
PAP/Darek Delmanowicz

Також, за його даними, 16 осіб в готелях в місті Ярослав. Ними опікується влада Польщі та підкарпатського воєводства. Тим часом українські консули займаються їхньою відправкою до України після процедури проходження усіх слідчих дій.

"Ми зв'язалися з перевізником, який здійснював це перевезення цих пасажирів, він їде теж до Ярославля і зараз будемо відправляти 16 осіб до України. Також відправимо тих, хто у шпиталях, якщо лікарі дозволять їх транспортувати", — додав генеральний консул у Польщі.

У Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, шестеро загиблих
PAP/Darek Delmanowicz

Водночас польське видання TVN24 з посиланням на дані рятувальників повідомило про травмування 41 пасажира. Зазначається, що вісім з них дістали травми голови, хребта, черевної порожнини та кінцівок і перебувають у важкому стані.

"Троє людей уже були мертвими, коли прибули рятувальники, ще двоє загинули під час рятувальних робіт. Шостий потерпілий помер у лікарні в Перемишлі. 34 людини потрапили до лікарні, восьмеро з них — у тяжкому стані", — цитує речника служби швидкої допомоги в Перемишлі Марека Яновського "Польське радіо".

За попередньою версією поліції, водій не впорався з керуванням, внаслідок чого автобус злетів у кювет і перекинувся, інформує МЗС.

Станом на 14:00 годину 6 березня з лікарень Підкарпатського воєводства Польщі виписали дев’ять пасажирів українського автобуса. Їх перевезли до гуртожитку школи в Ярославі, де перебували інші 18 українців..

"Попри складну епідемічну ситуацію, ми знайшли місця у лікарнях на території воєводства, де постраждалим надано всю необхідну допомогу. Частину з них уже виписано з лікарень, я знаю про дев’ятьох виписаних осіб", — повідомила на пресконференції у Жешуві воєвода Підкарпатського воєводства Ева Ленярт, передає Укрінформ.

Видання RMF24 повідомило, що правоохоронці завершили огляд місця ДТП, вже вдалося опізнати трьох з п'яти загиблих.

"Документи у цих людей були при собі. Це одна жінка і двоє чоловіків. Особистість двох інших буде визначено. Все, що відомо, це те, що вони були жінками", — пише видання.

Станом на 21:00 в МЗС України повідомили, що додому вирушила перша група з 24-х українців.

"За сприяння консулів перша група із 24 українців вирушила до України. У лікарнях залишаються 26 наших громадян. Вони забезпечені необхідним лікуванням та цілодобовою консульською опікою. "Гаряча лінія" МЗС для родичів: +38 044 238 15 88", — поінформував речник МЗС Ніколенко.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття рідним і близьким загиблих у ДТП.

"Сердечні співчуття родинам українців, чиї близькі загинули й зазнали травм унаслідок аварії автобуса під польським Кашице. Наші консули – на місці трагедії. Робимо все можливе для надання допомоги", – написав він у Twitter.

Також співчуття висловив президент Польщі Анджей Дуда: "Я глибоко засмучений жахливою новиною про катастрофу українського автобуса на трасі А4/поблизу Кашице, в результаті якого загинули 6 людей і кілька десятків отримали поранення. Мої найщиріші співчуття родинам загиблих та всім нашим українським друзям".

У Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, шестеро загиблих
Podkarpacka Straż Pożarna / Marcin Betleja

У Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, шестеро загиблих
Podkarpacka Straż Pożarna / Marcin Betleja

У Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, шестеро загиблих
PAP/Darek Delmanowicz

У Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, шестеро загиблих
PAP/Darek Delmanowicz

Що відомо

  • У ніч на 28 лютого у Любліні в ДТП загинули двоє громадян України.
  • На початку січня у Польщі внаслідок пожежі в житлового будинку загинув 30-річний українець.
  • У Польщі громадянка України не впоралася з керуванням автомобілем і спричинила дорожньо-транспортну пригоду за участю дев’яти автомобілів.
На початок