Чверть лікарів, які потрапили у першу хвилю, вакцинували у Сумах

Чверть лікарів, які потрапили у першу хвилю, вакцинували у Сумах

Чверть лікарів, які потрапили у першу хвилю, вакцинували у Сумах
. Фото: unsplash.com Hakan Nural

Від 25 лютого, коли на Сумщині почали вакцинацію проти коронавірусу, щепили 290 лікарів. Це чверть від усіх, які записались і потрапляють у першу хвилю. Одна з мобільних бригад 5 березня працювала у центральній районній лікарні.

Після працівників п’ятої лікарні, на черзі – Сумська районна. Лікарка Вікторія Козлова одна з чотирьох членів мобільної бригади. До неї входять два лікарі та дві медичні сестри. Навчались у Києві – з 25-го лютого вакцинують колег.

"Все пройшло добре. Ніяких побічних реакцій не було. Працівники, які щеплювалися, почувають себе добре", – розповідає лікарка мобільної бригади Вікторія Козлова.

Ольга Тихонова – лікар-гінеколог, проте зараз працює у відділенні, де лікують пацієнтом із коронавірусом. 5 березня вона робить щеплення.

"Ця болячка замучила, напевно, весь світ. І щоб вийти з цих сопель, вибачте, потрібно приймати якійсь більш активні дії. Одна з активних дій – це вакцинація. Я думаю, що потрібно це зробити якомога скоріше, якомога максимально населення прищепити й все буде добре", – вважає Ольга Тихонова.

Микола Золотарьов лікар хірургічного відділення п’ятої лікарні. Каже, всіх щеплюють добровільно.

"Примусу ніякого немає. Це добровільно. Було запропоновано щеплення. Люди погодилися і я погодився", – говорить Микола Золотарьов.

Олександр Стовбур щойно отримав укол. Вважає, у цій вакцинації немає нічого страшного.

"Це більше гіпертрофовані боязні, що щось там незвичайне. Все як звичайне щеплення проти звичайної інфекції", – каже завідувач хірургічного відділення №2 Олександр Стовбур.

Автор – Олександр Качанов

Що відомо

  • У Сумській області для перших двох етапів вакцинації створили 8 бригад: чотири – в Сумах та по одній – в районах області. Загалом в Україні планується 5 етапів вакцинації.
  • Вакцину AstraZeneca зареєстрували в Україні 22 лютого. Виробляють її в Індії: там вона називається "Ковішилд". Перші 500 тисяч доз вакцини прибули в Україну 23 лютого.
  • Вакцина прибула до Сум 24 лютого ввечері. 14 тисяч 700 доз розраховані на перші два етапи вакцинації. Строк придатності препарату – до 23 червня цього року. На першому етапі планують вакцинувати 2700 жителів області, серед них понад 900 людей - медпрацівники.
  • Охочих щепитись від COVID-19 в Сумській області – 1673 людини. Це середній показник у порівнянні з іншими регіонами. Загалом в Україні виявили бажання щепитись від коронавірусної інфекції 110 тис. 113 осіб.
На початок