У Сумах 100 курсантів склали присягу працівника поліції

У Сумах 100 курсантів склали присягу працівника поліції

У Сумах 100 курсантів склали присягу працівника поліції
. Суспільне Суми

Присягу працівника поліції 4 березня у Сумах склали 100 курсантів. Це студенти першого курсу Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, повідомляє кореспондент Суспільного, який побував на події.

Захід розпочався о 10.00 на подвір'ї навчального закладу.

У Сумах 100 курсантів склали присягу працівника поліції

Всього на вірність державі присягнули 56 хлопців та 44 дівчини. Євген розповідає – вступити до цього вишу – це його самостійне рішення. З вересня, не враховуючи час жорсткого карантину, вдома був тричі.

"Спочатку було важко, але потім ми почали більше орієнтуватись і стало легше. Тепер не хочеться вже звідси їхати. Найважче було звикнути до графіка, до того, що нам дають їсти, бо дома ми могли їсти що завгодно, і коли хочеш їсти, а зараз каша, але звикаєш до цього", – розповідає курсант Євген Трофименко.

Скласти Присягу курсанти мали торік у жовтні, але через карантин її перенесли, а навчання на час карантину організували дистанційно.

"Я вирішив, що лави національної поліції – це моя доля і буду тут навчатися і працювати надалі. Найважчими було, мабуть, заняття з фізичної підготовки, бо потрібна фізична витривалість. Але зараз ми вже стали також більш мужніми та витривалими завдяки праці викладачів", – говорить курсант Микола Сіроштан.

"Хочеться, щоб була якась рівновага, між чоловіками та дівчатами, щоб все було на одному рівні, щоб не було дискримінації, що дівчата слабіші, щоб довести всім, що ми можемо. Навчання важке, але дуже цікаве. Але не кожен це витримає", – розповідає курсантка Катерина Красова.

Поки хлопці та дівчата шикуються, а за їх спинами чекають рідні т друзі. Після Присяги – курсанти мали 10 хвилин для спілкування з ними

"З радістю, з гордістю про свого онука, щоб вийшла з нього гарна людина, співробітник, а далі життя покаже, яким він буде", – каже бабуся курсанта Тамара Павленко.

Мама ще однієї курсантки говорить, що донька мріяла стати поліціянткою з дитинства.

"Це її мрія з трьох років, вона виповнилась. Для неї це чудовий день, це свято, їй радісно і я радію і пишаюсь своє дитиною", – говорить мама Ірина Муравйова.

"Сама є чинним співробітником поліції торік закінчила ХНУВС. Вирішила сестра обрати мій шлях, тернистий, але я вірю, що в неї все вийде. Вона дуже сильна і розумна дівчинка", – розповідає гостя заходу сестра однієї з курсанток Вікторія Лисак.

Вперше таку присягу у цьому виші курсанти склали у 2019 році. Всього навчання триває три роки, по закінченню яких випускник отримує звання – лейтенант поліції.

"І охорона громадського порядку і старші курси точно будуть діяти у складі слідчо-оперативних груп. Вони можуть працювати в підрозділах превенції, підрозділах кримінальних служб, і розшуку й оперативні служби, які є вони мають змогу там працювати", – розповідає ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко.

Після короткого спілкування з рідними у майбутніх правоохоронців – шикування і повернення до навчання.

Курсанти Сумської філії ХНУВС, повідомляє сайт МВС України, навчаються за програмою "2 роки – курсант, 1 рік – слухач". Перший набір курсантів був у 2019 році – 74 людини. Вони складали присягу у жовтні. З 1 вересня 2021 року вони поповнять ряди Національної поліції Сумщини.

На початок