СБУ затримала телеексперта за підозрою у роботі на російські спецслужби

СБУ затримала телеексперта за підозрою у роботі на російські спецслужби

СБУ затримала телеексперта за підозрою у роботі на російські спецслужби
. facebook.com/OleksiiBuriachenko

Служба безпеки затримала військово-політичного телевізійного експерта Юрія Дудкіна та повідомила йому про підозру у підривній діяльності в інтересах російських спецслужб.

Як повідомляє пресслужба СБУ, правоохоронці затримали чоловіка 24 лютого в порядку ст. 208 КПК України.

"У межах досудового розслідування слідчі СБУ встановили, що за завданням кураторів киянин створив мережу, до якої входили кілька вебресурсів (групи в соціальних мережах, youtube-канали) та окремі блогери, які фінансувалися з РФ. На цих ресурсах пропагандист поширював замовний контент, у тому числі від своїх координаторів з російського "Першого каналу" та агенції "News Front", – зазначається у повідомленні.

Правоохоронці повідомили експерту про підозру за ст. 111 та ст. 161 Кримінального кодексу України.

Представники спецслужби також оприлюднили відеозапис ефіру одного з російських телеканалів, участь у якому брав затриманий чоловік. Також вони оприлюднили записи його розмов із представниками російських ЗМІ. Відповідно до них, затриманим є Юрій Дудкін, який періодично брав участь в ефірах низки українських та російських телеканалів.

При цьому вранці 24 лютого Юрій Дудкін на своїй Faecbook-сторінці повідомив, що у нього вдома проводяться обшуки.

"У мене обшук, звинувачення у державній зраді", – написав він.

У Службі безпеки зазначили, що за свою роботу Дудкін отримував від замовників гроші.

"Експерт" особисто брав участь у прямих ефірах політичних ток-шоу на заборонених російських телеканалах. Там він не тільки сприяв розпалюванню міжнаціональної ворожнечі, а й систематично отримував за це грошову винагороду від замовників", – підкреслили в СБУ.

Результати проведених експертних досліджень підтвердили, що затриманий вів підривну діяльність на шкоду державній безпеці. Правоохоронці призначили Дудкіну психологічні та фоноскопічні експертизи, щоб отримати додаткові докази щодо умисності таких дій з його боку.

Що відомо

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Тараса Козака. Також під санкції потрапили канали "112-Україна", ZIK та NewsOne.
  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо запровадження санкцій проти голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та інших осіб та компаній, серед яких також Sportmaster Operations Pte.
  • Нацрада вимагає позбавити ліцензії на мовлення телеканали "112" і ZIK через низку порушень.
На початок