24% населених пунктів Харківщини перебувають поза радіусом вчасного прибуття ДСНС

24% населених пунктів Харківщини перебувають поза радіусом вчасного прибуття ДСНС

24% населених пунктів Харківщини перебувають поза радіусом вчасного прибуття ДСНС
. Суспільне Харків

407 з 1734 населених пунктів Харківської області перебувають поза радіусом часового нормативу щодо прибуття пожежно-рятувальних підрозділів.

Про це у відповідь на запит Суспільного Харків в рамках циклу матеріалів на тему пожежної безпеки повідомили у Головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області.

"На території Харківської області — 1734 населених пункти, з яких 407 населених пунктів не потрапляють в радіус нормативного обслуговування пожежно-рятувальних підрозділів (з урахуванням терміну прибуття), що складає 23,74%", — повідомили в облуправлінні ДСНС.

За нормативом, у містах рятувальники мають прибувати за викликом протягом 10 хвилин з моменту виклику, поза межами міста — протягом 20 хвилин.

"При цьому враховується мережа існуючих підрозділів ДСНС на території адміністративно-територіальної одиниці (з урахуванням середньої швидкості радіус обслуговування пожежно-рятувального підрозділу у сільській місцевості складає близько 12-13,5 км)", — повідомили в обласному управлінні.

24% пунктів Харківщини перебувають поза радіусом вчасного прибуття ДСНС

До проблемних районів Харківщини з точки зору відстані від населеного пункту до підрозділів ДСНС рятувальники відносять Лозівський та Зміївський райони.

Замість трьох місцевих пожежно-рятувальних підрозділів на Лозівщині працюють два: припинили діяльність підрозділу в селищі Орілька.

"Міський голова розпорядженням від 11.12.2020 року №459 припинив діяльність МПРПМісцевий пожежно-рятувальний підрозділ у с. Орілька (через тиждень після припинення діяльності в селищі Орілька під час незначної пожежі на місці виявлено загиблого)", — повідомили в Головному управлінні ДСНС Харківщини.

З 1 січня 2021 року припинила діяльність і 34 державна пожежно-рятувальна частина на Зміївщині. Як пояснили у ДСНС, "через відмову керівництва Зміївської ТЕС фінансувати вказаний підрозділ".

Рятувальники зазначають: "Забезпечувати організацію та функціонування цілого комплексу установ, які б могли надавати якісно, швидко та зручно вищеперелічені послуги, мають органи місцевого самоврядування".

На початок