Підліткові челенджі: рівненські експерти пояснили, як уберегти дітей від небезпечних ігор

Підліткові челенджі: рівненські експерти пояснили, як уберегти дітей від небезпечних ігор

Підліткові челенджі: рівненські експерти пояснили, як уберегти дітей від небезпечних ігор
. Unsplash

Інциденти, коли діти потрапляють до медзакладів Рівненщини з отруєнням пігулками є досить частими. Про це повідомив заступник головного лікаря Рівненської міської дитячої лікарні Василь Штиленко. Це стосується здебільшого дітей молодшого віку та пубертатного періоду.

І якщо у молодшому віці причиною таких отруєнь стає цікавість, то у пубертатному не виключають й спробу суїциду. Що робити, щоб убезпечити дітей від подібних випадків, говорили в прямому ефірі "Українського радіо Рівне" на Суспільному.

15 лютого в одній зі шкіл Київщини двоє семикласниць, напилися пігулок, ймовірно, подивившись відео в одній із соцмереж. Одна із дівчат померла. У середу, 17 лютого, в Умані госпіталізували двох восьмикласниць з отруєнням такими ж таблетками.

Щодо Рівненщини, то у вівторок, 16 лютого, медики "швидкої" виїздили на виклик до села Кургани колишнього Острозького району. Там трирічний хлопчик наковтався пігулок.

У Рівненському обласному центрі екстреної медичної допомоги повідомили, що батьки зреагували вчасно і промили шлунок дитині, а лікарі, оглянувши хлопчика, визначили, що госпіталізації він не потребує. Виявилося, що хлопчик наївся пігулок валеріани, бо вони нагадували популярні драже.

Читайте також: Небезпечні челенджі та самогубства серед підлітків. Як попередити трагедію

Суспільне звернулося за коментарем до правоохоронців, освітян та медиків Рівненщини, щоб з'ясувати, що робити, щоб убезпечити дітей від подібних випадків.

"Час від часу дійсно в соцмережах з'являються челенджі, які залучають дітей до небезпечних ігор. Діти, через те, що цікавість переважає над будь-якими емоціями, піддаються цьому впливу, тому мають проблеми", – розповіла начальниця відділу зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції в Рівненській області Іванна Бояківська.

Що робить поліція, щоб запобігти подібним випадкам?

"Потрібно діяти акуратно. Якщо ми прийдемо в клас і скажемо: "От є такі ігри, але в них не грайте, ми навпаки їх змотивуємо", – коментує правоохоронниця.

Шкільні поліцейські, за словами Іванни Бояківської, працюють з дітьми на випередження:

"Минулого тижня патрульні поліцейські провели десятки уроків із дітьми в інтерактивній формі, у формі гри, щоб ті змогли зрозуміти, наскільки трагічно це може завершитися. Така взаємодія дітям дуже подобається, і вони самі роблять висновки".

Питання, які розглядають правоохоронці, стосуються не лише вживання невідомих речовин, а й кібербулінгу, грумінгувстановлення дорослими дружніх та довірливих відносин з неповнолітніми особами через Інтернет для вступу з ними в інтимний зв’язок, шантажування та залякування, сексуальних злочинів.

"Діти, перебуваючи в стані стресу, здатні на все. Важливо, щоб вони мали змогу розповісти про це батькам чи рідним та відчути себе захищеними", – пояснює Іванна Бояківська.

Що робить школа?

"У зв’язку з такою трагедією, яка сталась в Боярці, треба говорити про два напрямки виховної роботи: безпека дітей в інтернеті, медіаграмотність та охорона та збереження здоров'я дітей", – розповіла начальниця відділу спеціальної, інклюзивної, дошкільної освіти та виховної роботи управління освіти і науки РОДА Марина Пашковська.

Освітяни, каже не чекають вказівок та самі вживають заходів. Минулого тижня їм доручили провести для учнів 1-2 класів інтернет-уроки, які стосуються безпеки в інтернеті.

"Можливо, по завершенню розслідування (щодо отруєння школярок, – ред.), ми отримаємо ще додаткові інструкції щодо заходів. Треба залучати і психологів, і батьків", – додала заступниця начальника.

Що кажуть лікарі?

"Дівчата, з якими стався інцидент – підліткового віку. Тим більше в такій кількості будь-які таблетки стають отрутою. Пігулки, які вони вжили – спазмолітик, відповідно, він дуже розширює судини, падає тиск, і це могло стати причиною смерті", – розповідає заступник головного лікаря Рівненської міської дитячої лікарні Василь Штиленко.

Загалом, за словами лікаря, до їхнього закладу дітей з отруєннями доставляють часто.

"Особливо це стосується молодшого віку та пубертатного періоду (від 14-ти років). Причина – відома. Після 14-ти років – це психологічні проблеми пубертатного характеру і діти в цілому роблять або суїцидальні спроби, або просто хочуть налякати дорослих", – коментує спеціаліст.

Що стосується дітей до 3-х років, то це, за словами лікаря, переважно – недогляд батьків, коли ті залишають таблетки у доступному місці. Особливо це стосується людей похилого віку, які можуть залишати гіпотензивні таблетки без нагляду.

Ще однією з причин дитячих отруєнь Василь Штиленко називає перевищення дози медикаментів самими батьками.

"Є такі дуже відомі краплі в ніс. За статистикою, сотні дітей в Україні потрапляють з отруєннями від цих крапель. Там просто така форма пляшечки, де неможливо віддозувати краплі і батьки крапають більше, ніж потрібно", – зауважує лікар.

Відповідальність – на батьках

Правоохоронці наголошують, щоб батьки слідкували за тим, на які групи в соцмережах підписані їх діти, дивитися, на яких сайтах перебувають їх діти.

"Бажано, щоб батьки самі були підписані на акаунти своїх дітей, щоб контролювати, реагувати на їх інтереси, де дитина залишає вподобання та коментарі", – коментує Іванна Бояківська.

Контроль має бути, але дотримуватись правила "золотої середини" все ж таки варто, адже дитина, відчуваючи гіперконтроль, знайде способи, як його позбутися, – наголошує правоохоронниця.

"Я розумію, що деякі батьки скажуть: це приватна переписка моєї дитини, її особистий простір. Але батьки мають розуміти, що за випадки, де йдеться про життя і здоров’я дитини, відповідальність лежить на них. Потрібно оцінювати усі ступені ризиків. Я не кажу – зламувати паролі, має бути довіра", – пояснює Іванна Бояківська.

Що робити батькам

  • перевіряти зміст публікацій;
  • перевіряти акаунти;
  • перевіряти відео, фото в гаджетах дитини;
  • звертати увагу на коло спілкування

Такі поради правоохоронці дають, аби уникнути фатальних наслідків. Вони звертаються до батьків з проханням слідкувати за дітьми, спілкуватися, спонукати розповідати про друзів, а не лише критикувати.

На початок